Банкеръ Daily

Свят

Кремъл блокира предизборен сайт на Навални

Антикорупционният активист Навални беше арестуван през януари, след като се завърна в Москва от Германия, където се лекуваше от отравяне с новичок.

Руските власти блокираха сайт на критика на Кремъл Алексей Навални, който излежава присъда в затвора, и където са качени инструкции как да се гласува срещу кандидатите на управляващата на предстоящите парламентарни избори, съобщава АФП. 

Регулаторът Роскомнадзор обяви, че е спрял достъпа до votesmart.appspot.com, защото сайтът бил използван за дейностите на "екстремистка организация".

Антикорупционният активист Навални беше арестуван през януари, след като се завърна в Москва от Германия, където се лекуваше от отравяне с новичок. Официалната власт в Русия отрича да има роля в това и настоява, че присъдата му не е политическа.

Руският президент Владимир Путин се разправи с Фонда за борба с корупцията и политическите щабове на Навални, а организациите бяха обявени за екстремистки и забранени.

Парламентарните избори в Русия ще бъдат проведени  от 17 до 19 септември без участието на съюзниците на Навални, които получиха забрана да се кандидатират или бяха принудени да емигрират. През юни организациите, свързани с опозиционера, бяха обявени за екстремистки и основните им сайтове станаха недостъпни в страната.

На 19 август Алексей Навални призова Запада да предприеме действия срещу корупцията по света. В открито писмо, публикувано в няколко издания, Навални определя корупцията като основната причина за големите проблеми по света.

"Религиозните екстремисти много лесно разпространяват своята пропаганда, когато техните опоненти карат ролс-ройси по улиците на бедните страни. Миграцията идва от бедността, а бедността почти винаги идва от корупцията", пише Навални и дава още примери за войни, климатични кризи и тероризъм.

Според Навални корупцията "отдавна престана да бъде просто вътрешен проблем" на авторитарните държави и вече е "един от основните причинители на глобалните проблеми пред Запада".

Facebook logo
Бъдете с нас и във