Банкеръ Daily

Свят

Кремиковският манастир и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас се реставрират с евросредства

Кремиковският манастир „Св. Вмчк. Георги Победоносец“.

Религиозни храмове в цялата страната получиха възможност за нов живот през тази година. Те се реставрират със средства по европейски програми и така освен че се връща старият им блясък, те се съхраняват за поколенията и стават по-привлекателни за поклонници и туристи. Сред знаковите обекти, по които в момента се работи, са Кремиковският манастир и църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас, съобщават от регионалното минитерство. Сградата на синагогата във Видин пък ще бъде преобразена в културен център, в който ще има и място за ритуали на еврейската общност. Инвестициите в тях са от Оперативна програма „Региони в растеж“ и други управлявани от МРРБ програми.

След строително-ремонтните и консервационни дейности в един от най-старите храмове – Кремиковският манастир „Св. Вмчк. Георги Победоносец“, той ще се превърне в духовен център на Софийска област. В манастира ще се направи ремонт на покрива и дренаж на намиращата се в двора му средновековна църква „Свети Георги”, в която се пазят едни от най-старите стенописи в Европа. Ще се извърши също социализация на археологическите разкопки в района на светата обител. Ще се изгради северно манастирско крило, в което ще има информационен център „Софийска Света гора”, музейна експозиция с интерактивно оборудване, представящо 40-те средновековни манастира около София, магерница за 100 души, параклис и камбанария. Проектът включва и обособяване на манастирски работилници, които ще са отворени за посетители. Ще се обособят и ателиета за популяризиране на традиционни за мястото занаяти. Планирани са и помещения за летни ученически лагери, на които с младежите да се провеждат беседи по вероучение, музика и изкуство, както и нови монашески килии, стаи за нощувка и други.

В Бургас се извършва фасадна консервация и реставрация на сградата на храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Каменните ѝ повърхности се почистват от наслоени атмосферни замърсявания и реставрират. Декоративни елементи, първоначалният релеф и визия на фасадата ще бъдат възстановени.

 

Един от символите на Видин – синагогата, 

от бивш еврейски молитвен дом ще се превърне в културен център и ще носи името на големия художник Жул Паскин. Сградата на втората по големина синагога в страната е построена през 1894 година. Тя ще бъде реставрирана в оригиналния ѝ вид, в който е била до 1950 г., за да се превърне в многофункционална зала за различни културни събития, изложби, концерти, конференции и др.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във