Банкеръ Daily

Свят

"Креди Сюис" продължавала да помага за укриване на сметки

Бивши служители на "Креди Сюис груп" са информирали криминални следователи, че кредитната институция продължава да помага на клиенти от САЩ да укриват сметки от американската агенция за приходите дори след като плати глоби в размер на 2.6 млрд. щ. долара през 2014-та и пое ангажимент да изкорени тези прояви.  

Тези банкери са предоставили надеждна информация, че швейцарската банкова група не е прекратила съучастието си в укриването на американски активи след 2014-та, според свидетелските показания, внесени на 18 ноември по граждански иск. Посочени са и нови случаи на тази порочна практика, която продължавала и в наши дни. 

Последните обвинения за неправомерни действия се появяват в изпълнената с трусове година за регистрираната в Цюрих банка. Те идват седмици след като щатското министерство на правосъдието се зарече да санкционира сериозно корпорациите, които нарушават периодично закона. "Креди Сюис" загуби 5.5 млрд. долара от колапса на фамилния офис Archegos Capital Management и трябва да се освобождава от клиентски авоари, управлявани с фалиралия кредитор Greensill Capital. 

Сътрудничащите на правосъдието банкери твърдят, че швейцарската банка е открила сметки на клиенти от южните райони на Америка, които имат двойно гражданство, но банковите документи не показват, че те са американски граждани. В част от тези сметки имало десетки милиони долари. По закон щатските данъкоплатци трябва да плащат налози по доходите, спечелени в различни краища на света и да декларират задграничните си сметки в министерството на финансите, дори да имат двойно гражданство. През лятото оказващите сътрудничество банкери са били разпитани от американските данъчни власти, от следователи на приходната агенция и от проверяващи от щатския сенат. 

"Креди Сюис", която все още е застрашена от ответни действия по извънсъдебното си споразумение с американските власти от 2014 г., в което се призна за виновна, че е помогнала на хиляди американци да укриват данъци, твърди, че сътрудничи изцяло на оторизираните щатски органи.  

Швейцарският кредитор работи усилено по разрешаването на поредния проблем за укрити от агенцията по приходите сметки на американци, показват и показания, внесени на 4 ноември по гражданско дело, заведено от информатор през тази година във федералния съд в Александрия, щата Вирджиния. Обвинението иска на "Креди Сюис" да се наложат допълнителни наказания (включително и криминални), защото през 2014-та банката не е съобщила за налични над 200 млн. щ. долара в сметки, открити на американския гражданин Дан Хорски, който по-късно се призна за виновен за укриване на данъци и прекара няколко месеца в затвора. 

Разследващите от прокуратурата и сената са проучили кой в "Креди Сюис" е знаел за сметките на Хорски. През последните месеци адвокатите на правната фирма "Къркланд енд Елис", която работи за банката, са уведомили следствието, че висшият банков управленски екип не е имал информация за въпросните средства, а петима банкери, които са били запознати с въпроса, са били уволнени или са напуснали, твърдят добре информираните източници. 

Щатското министерство на правосъдието поиска от съдията да прекрати делото на информатора, защото то ще попречи на "водените в момента разисквания с швейцарската банкова група за идентифициране и закриване на останалите недекларирани швейцарски сметки на американски граждани". На практика този ангажимент е част от споразумението от 2014-та.

Междувременно през октомври заместник главният прокурор на САЩ - Лиза Монако, заяви, че прокуратурата "ще вземе предвид всички криминални, граждански и регулаторни констатации за всяка компания" при разрешаването на криминални разследвания. В интервю за телевизия "Блумбърг" Монако е коментирала, че "когато те не изпълняват задълженията си, ще понесат своята отговорност".

Facebook logo
Бъдете с нас и във