Банкеръ Daily

Свят

"Креди Сюис" отива на съд за пране на пари от наркотици

Прокуратурата на Швейцария е подвела под отговорност "Креди Сюис" заради пропуска й да предотврати пране на пари от българска криминална група, която е легализирала през банката средствата от трафик на наркотици между 2004-а и 2008-а. В официално изявление на 17 декември офисът на главния прокурор на алпийската държава  посочва, че банката не е взела всичките необходими организационни мерки, изисквани по закон, за да не допусне средствата, получени от продажби на кокаин, да бъдат използвани впоследствие за покупки на недвижими имоти в Швейцария и в България. Обвинения в Швейцарския федерален криминален съд са внесени и срещу бивш мениджър на "Креди Сюис" и двама предполагаеми членове на криминалната организация. 

Швейцарската прокуратура има право да води криминални разследвания срещу банки по подозрение, че те не са положили достатъчно усилия, за да проучат клиентите си за очевидни връзки с подземния свят. През ноември швейцарските съдии "смъмриха" поделение на френската "Сосиете женерал" заради проявено недоглеждане при приемането на пари от осъдения измамник Алън Станфорд.

В официално изявление "Креди Сюис" е изразила учудване от решението на съдебните власти да отправят обвинения по разследване, което се точи вече повече от 12 години. Банката отхвърля твърденията за организационни пропуски и смята да се защитава "енергично".

Случаят датира от 2008-а когато швейцарските прокурори започват разследване срещу български борец (бел. ред. - Евелин Банев - Брендо), за когото се твърди, че е станал трафикант на наркотици. През следващите седем години следствието се разширява и обхваща и лица от обкръжението на българина, бивш служител на банката, бивш директор на "Креди Сюис" и самата банка. 

Банкерът, обслужвал бореца, е обвинен през 2017-а за съучастие в пране на пари. Основното му провинение е, че е пренесъл нелегално над 4 млн. шв. франка в дребни банкноти от Барселона в Швейцария. В началото на тази седмица съдът прекрати делото срещу служителя и остави обвиненията срещу "Креди Сюис" и срещу един от бившите й мениджъри - дама, чието име не се споменава (което е нормална практика в Швейцария). Тя е обвинена, че е управлявала бизнес връзките с българска криминална организация и че е помогнала активно на наркокръга да изпере 16 млн. франка и да прикрие незаконния произход на транзакции за над 140 млн. франка. 

"Креди Сюис" пък е упреквана, че не е упражнила законните си отговорности, включително е пропуснала да замрази 35 млн. франка, подлежащи на изземване по разпореждане от 2007-а. Прокуратурата твърди, че банката е знаела за тези нередности още от поне 2004-та и е позволила тази незаконна дейност да продължи до 2007-а и след това, с което е попречила на своевременното пресичане на прането на пари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във