Банкеръ Daily

Свят

Крамп-Каренбауер няма да се кандидатира за канцлер, отказва се от лидерството на ХДС

Анегрет Крамп-Каренбауер

Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че няма да се кандидатира за канцлер на изборите през 2021 г., съобщава "Ройтерс".

Крамп-Каренбауер също така обяви, че планира да се оттегли от позицията на партиен лидер през това лято и добави, че е логично следващият партиен лидер да се кандидатира за канцлер. Настоящият ръководител на ХДС обясни решението си, като заяви, че някои членове на партията са твърде близо до левицата и крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Според съобщения в медиите се очакват избори за ново ръководство, които ще бъдат обявени през лятото.

Крамп-Каренбауер, която в момента е министър на отбраната на Германия, беше избрана за лидер на Християндемократическия съюз на 7 декември 2018. Тя беше препоръчана за поста от канцлерката Ангела Меркел, която обяви, че ще се оттегли от политиката след изтичането на сегашния мандат.

Проучване в края на 2019 година показа, че германците предпочитат да видят на канцлерския пост Фридрих Мерц (13 %), който загуби с малко състезанието за лидерския пост в ХДС, а Крамп-Каренбауер е едва трета в предпочитанията с 5,2 %, изоставайки от лидера на ХСС Маркус Зьодер, който е с 8 %, отбелязва БНР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във