Банкеръ Daily

Свят

Кралят на Испания няма да предлага друг кандидат за премиер

Испания е социална и демократична правова държава под формата на парламентарна конституционна монархия начело с наследствен монарх - в момента е Фелипе Шести

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес няма да иска нов парламентарен вот, за да остане премиер, след като другите партии отказаха да го подкрепят. Това съобщиха от кралският двор, което пък разкрива пътят за нови избори - четвъртите в Испания за последните четири години.
Преди това крал Фелипе Шести проведе консултации с политическите лидери, за да установи дали е възможно създаването на работещо правителство в страната. След тези разговори обаче държавният глава не вижда основание да предлага друг кандидат за премиер.

Представените в парламента политически сили имаха два месеца, за да се опитат да постигнат съгласие по въпроса за подкрепа на Педро Санчес. След като в този срок така и не беше утвърден премиер, най-вероятно двете камари на парламента ще бъдат разпуснати и ще бъдат свикани извънредни избори, които може да се състоят през ноември.

Испанската социалистическа работническа партия спечели най-много гласове на изборите на 28 април, но не успя да постигне мнозинство в парламента и се нуждаеше от подкрепа, за да остане на власт. Педро Санчес обяви, че четирите стълба на управленската му програма ще бъдат борба срещу климатичните промени, цифровизация, намаляване на неравенствата и работа за по-силна Европа. Но това явно не беше достатъчно, за да получи подкрепата на някоя от другите политически партии.

Кралство Испания (на испански: Reino de España, или Испания (España)) е държава, разположена в Югозападна Европа. С площ от 504 645 кв. км, тя е четвъртата по големина на Стария континент след Русия, Украйна и Франция и втора в Европейския съюз.

Според конституцията от 1978 г., приета с референдум, Испания е социална и демократична правова държава под формата на парламентарна конституционна монархия начело с наследствен монарх - в момента е Фелипе Шести, и двукамарен парламент (Cortes Generales). Законодателна власт се осъществява от Генерални кортеси (парламент), състоящ се от две камари - Сенат (Горна камара - 256 души) и Конгрес на депутатите (350 души), избирани за четири години. Изпълнителна власт се осъществява от правителство начело с министър-председател, който на испански се нарича председател на правителството.

Освен това страната е разделена на 17 автономни региона и два автономни града с различна степен на самостоятелност, които имат свои парламенти и правителства, с широки пълномощия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във