Банкеръ Daily

Свят

Кралят на Йордания призова от Страсбург за мир в Близкия изток

„Това, което се случва в Близкия Изток, по някакъв начин се усеща навсякъде по света“, заяви Абдула II бин ал-Хусейн в пленарната зала в Страсбург. Той изтъкна значението на стабилността в региона и опасността от сериозни последици при евентуален конфликт.

В речта си крал Абдула II засегна израелско-палестинския конфликт, напрежението от последните седмици между Иран и САЩ, кризата в Сирия и положението в Либия, както и нуждата на младите хора в региона да получат ясни перспективи и надежда.

"Моят баща, покойният крал Хусейн, ме научи, че постигането на мир е винаги по-трудният, но по-висшият път. А един труден път най-лесно се изминава с приятели. Приятели като вас и хората в Европа, за да можем заедно да постигнем бъдещето, към което нашите народи се стремят и което те и целият свят заслужават“, каза той.

В отговор на речта на крал Абдула II председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви: „Смятам, че събитията от началото на тази година подчертават значението на работата, която все още предстои да свършим заедно“.

Йордания е важен партньор за ЕС на глобално, регионално и двустранно равнище, по-специално поради ключовата роля на страната за насърчаване на стабилността и толерантността в Близкия изток. Това е петото посещение на крал Абдула II в Европейския парламент след предишните му посещения през 2002, 2007, 2012 и 2015 г. Миналата година ЕС отпусна на Йордания макрофинансова помощ от 500 милиона евро. Помощта от ЕС е за възстановяването постигане на икономическа стабилност, програма за реформи и социалното развитие на страната. Икономиката на Йордания пострада сериозно от регионалните размирици и конфликти, по-конкретно в съседните държави Ирак и Сирия, което затрудни публичните финанси на страната и се отрази отрицателно на туризма, преките чуждестранни инвестиции и достъпа до енергийни ресурси (по-специално природен газ). Освен това конфликтът в Сирия доведе до приток на около 1,3 милиона сирийски бежанци. 

Крал Абдула II предупреди международната общност в понеделник за възраждане на терористичната група Ислямска държава. Той разполага с информация, че терористичната групировка се възражда, както в Сирия, така и в Ирак. Абдула  предупреди, че много терористи от ИД се движат от Сирия към Либия, особено чуждестранните бойци в терористичната група

"Няколко хиляди бойци са напуснали Идлиб  през северната граница и са се озовали в Либия. Това е нещо, на което ние в региона, а също и нашите европейски приятели ще трябва да обърнем внимание през 2020 г.", отбеляза той. 

Отношенията с Иран са напрегнати от години заради опасенията, че Техеран разработва ядрени оръжия. През 2015 г. бе постигнато споразумение, което целеше да предотврати появата на нова ядрена сила. Смъртта на един от военните ръководители на Иран след американски въздушен удар по-рано през януари покачи напрежението на ново равнище.

Ядреното споразумение

Споразумението, сключено през 2015 г., цели да гарантира, че иранската ядрена програма ще продължи да се развива само за мирни цели, като в замяна бе договорено вдигането на ограничителни мерки срещу страната. Документът бе подписан от Иран, Франция, Германия, Великобритания и ЕС, както и от Китай, Русия и САЩ.

Прилагането на договореностите на практика започна на 16 януари 2016 г., след като Международната агенция за атомна енергия потвърди, че Иран спазва ангажиментите си за демонтиране на инсталации за производство на материали за ядрени оръжия.

Ескалация на напрежението

Опасността от нов въоръжен конфликт в Персийския залив се повиши значително, след като властите в САЩ обявиха, че са извършили смъртоносен въздушен удар срещу иранския генерал Касем Сюлеймани. Те заявиха, че Сюлеймани активно е подготвял планове за нападения срещу американски дипломати и военнослужещи в Иран и съседни страни.

Малко след удара Иран обяви, че се оттегля от ядреното споразумение, и извърши ответни ракетни нападения срещу две военни бази на САЩ в Ирак.

Ситуацията продължи да ескалира, след като Иран обяви на 11 януари, че по грешка бе свалил няколко дни по-рано самолет на украински авиолинии и бе причинил смъртта на всички 176 души на борда. Признанието за удара доведе до протести на ирански граждани по улиците на градове в страната.

Ролята на ЕС

Европейският съюз призовава за успокояване на положението. На 12 януари Франция, Германия и Великобритания приканиха Иран отново да се обвърже със спазването на ангажиментите по ядреното споразумение.

Парламентът следи ситуацията в Иран и Близкия Изток и редовно провежда дебати и приема резолюции по външнополитически въпроси. На 19 декември например депутатите одобриха резолюция, която осъжда непропорционалното използване на сила от иранските сили за сигурност срещу мирни протестиращи. Парламентът също така от години подкрепя ядреното споразумение с Иран.

Председателят на делегацията на ЕП за отношения с Иран Корнелия Ернст (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) заяви: „Като Европейски съюз ние трябва да заявим ясно на САЩ, че убийството на Сюлеймани е нарушение на международното право, а разпалването на конфликти в Близкия Изток е заплаха за световния мир. Ние трябва да заявим ясно на иранците, че насилието е напълно грешен начин за справяне с демонстранти. ЕС може и трябва да играе важна роля като посредник.“

Председателят на комисията по външни работи в ЕП Дейвид Макалистър (ЕНП, Германия) посочи: „Аз съм сериозно обезпокоен от насилието в Ирак след смъртта на иранския генерал Сюлеймани и на иракския паравоенен командир Абу Махди ал-Мухандис. Сега има незабавна нужда от спешно успокояване на напрежението и въздържание от всички въвлечени страни, за да се спре цикълът на насилие и ответни мерки. Трябва да бъдат избегнати още конфронтации и загуба на човешки живот в ситуация, в която са поставени на карта толкова години на общи усилия за борба с ИДИЛ и за налагане на мир и стабилност в Ирак и в целия регион“.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във