Банкеръ Daily

Свят

Крал Чарлз III провъзгласен официално от тръбачи в позлатени дрехи

Крал Чарлз III беше провъзгласен официално за новия британски монарх от кралски служител в двореца Сейнт Джеймс на церемония, излъчвана на живо по телевизия Би Би Си. 

Служителят прочете прокламацията от балкона на лондонската кралска резиденция, заобиколен от тръбачи в позлатени одежди. По време на обявяването на прокламацията в Хайд Парк, в Лондонската кула и във военни обекти в Обединеното кралство прозвучаха салюти.

Облечените в червени униформи войници в двора на Сейнт Джеймс отдадоха чест и свалиха шапките си от меча кожа, за да поздравят новия крал, до когото стояха съпругата му Камила и синът му - принц Уилям.

Междувременно в Балморал, Шотландия, където почина кралицата, членове на кралското семейство, сред които дъщеря ѝ принцеса Ан и другите ѝ двама синове принц Андрю и принц Едуард, с техните деца, присъстваха на частна църковна служба, по време на която почетоха паметта ѝ.

Принц Чарлз стана крал Чарлз Трети още в четвъртък - веднага след смъртта на неговата майка кралица Елизабет Втора. Но на днешната съботна церемония той официално бе провъзгласен за крал и положи клетва пред така наречения Съвет по възкачването на трона.

На събитието присъства целият политически елит - бивши премиери като Борис Джонсън, Тереза Мей, Дейвид Камерън, Гордън Браун и Тони Блеър, както и религиозни лидери.

Малко по-късно, както е по протокол, прокламацията бе прочетена и пред Стоковата борса  в лондонското Сити.

В изявлението си крал Чарлз III посочи, че ще се стреми да следва вдъхновяващия пример, който му е бил предаден за спазването на конституционното управление - ще търси мир, хармония и просперитет за народите на Британските острови.

След това кралят обяви, че денят, в който ще бъде погребението на Елизабет Втора, ще бъде почивен. Малко по-късно стана ясно, че това ще е 19-и септември.

След това Чарлз Трети се върна в Бъкингамския дворец, където имаше много срещи – с членове на кабинета, с лидери на опозицията и на религиозни общности.

В същото време в британския парламент, който по изключение бе отворен в съботния ден, част от депутатите в Камарата на общините и благородниците в Камарата на лордовете положиха клетва за вярност към новия монарх. Останалите депутати също ще положат клетва, но на по-късен етап.

Facebook logo
Бъдете с нас и във