Банкеръ Daily

Свят

Краков - славен исторически град и културна столица на Южна Полша

Катедралата, която пази гробниците на кралете Сигизмунд I Стари и Сигизмунд II Август, е ярък символ на италианския Ренесанс в северната част на Европа.

На днешния ден през 1364 г. в Краков е основан най-старият полски университет - Ягелонският (Uniwersytet Jagielloński). Актът за учредяването му е издаден от крал Кажимеж ІІІ Велики. Наречен е в чест на кралската династия Ягело. Първоначално има три факултета: право, медицина и свободни изкуства. Създаден е по образеца на италианските университети. След смъртта на владетеля университетът престава да съществува. Възобновен е от крал Владислав Ягело на 26 юли 1400 година. Активна роля във възстановяването на учебното заведение изиграва кралица Ядвига, която завещава значителни средства за развитието на университета и издейства от папа Бонифаций ІХ разкриването на богословска катедра през 1397 година.

Сред историческите фигури, свързани с университета, са Николай Коперник (астроном), Станислав Лем (писател), Зенон косидовски (писател), папа Йоан Павел ІІ, Кшищоф Зануси (кинорежисьор) и други.

Ягелонският университет има 14 факултета и със своите 41 086 студенти е сред най-големите университети в Полша.

Краков или Кра̀кув (на полски: Kraków, на немски: Krakau) е един от най-старите и големи градове в Полша. Самият град е обособен в самостоятелен окръг (повят) и е част от паметниците, включени в световното наследство на ЮНЕСКО. Краков е бил кралски град и в неговата катедрала са коронясвани и погребвани полските владетели.

Градът е разположен на река Висла в подножието на хълма Вавел в Малополша, която се намира в южната част на Полша. Ви́сла (на полски Wisła, на немски Weichsel) - най-важната и дълга река в страната, както и най-дългата и втора по пълноводност (след Нева) в басейна на Балтийско море. Дължината й е 1090 км, а тя се влива в морето в Гданския залив на 15 км източно от Гданск.

Преди да стигне до морето Висла преминава през градове: Краков, Варшава, Плоцк, Торун, до делтата си при Гданск.

Над 758 000 поляци живеят в този град, което го прави 26-я по големина в Европа.

За пръв път Краков се споменава през 968 година. Легендата разказва, че всичко започва от Крак, първия господар на селището, разположено някъде между реките Дунав и Рейн на земя, определена от древните римляни като варварска. Едно е сигурно за откривателя - той е този, който убива ужасяващия дракон, за който легендата говори. Поради тази причина така нареченият Вавелски драгон става символ на Краков.
Името на града е споменато за първи път в записките на Ибрахим ибн Якоб, търговец от Кордоба през 985 година. Той описва богат град, в който се пресичат търговски маршрути, заобиколен от гори.

Историческият център на Краков, бившата столица на Полша, се намира в подножието на Кралския дворец Вавел. В 13-вековният търговски град е най-големия европейски пазар и множество исторически къщи, дворци и църкви с техните великолепни интериори.

Доказателства за пленителната история на Краков могат да се намерят и в останките на 14-вековните укрепления и средновековното разположение на квартала Кажимеж, с неговите древни синагоги в южната част на града и готическата катедрала, където са погребвани кралете на Полша. Днес в музеите и галериите може да се намери всичко - от творбите на Леонардо да Винчи до японски комикси.

Параклисът от 16-и век на Сигизмунд в Катедралата, където са гробниците на кралете Сигизмунд I Стари и Сигизмунд II Август, е един от ярките символи на италианския Ренесанс в северната част на Европа. Базиликата на Дева Мария пази олтар от 15-и век, изобразяващ сцени от живота на Дева Мария, е сред най-големите шедьоври на европейското готическо изкуство.

Солната мина "Величка" край града е прочута с подземните си пещери, в които има богато украсени зали, параклиси и скулптури, издялани от сол.
В Краков е починал Чеслав Милош (Czesław Miłosz) - полски писател, преводач и критик, Нобелов лауреат за литература през 1980 година. През 30-те години дебютира с двете стихосбирки "Три зими" и "Поема за застиналото време". Чеслав Милош е оставил своя отпечатък и у нас - поемата му "Co było wielkie" е изписана на 30 СОУ в София.

От 1975 г. Краков е побратимен град със старопрестолната ни столица Велѝко Тъ̀рново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във