Банкеръ Daily

Свят

Кражби за милиони, рекет и пране на пари във Ватикана

Изглед от Ватикана

Измами, корупция, изнудване, пране на пари - десет служители на Ватикана, сред които и един кардинал, са обвинени в безброй престъпни деяния. Подобно нещо не се е случвало никога в хилядолетната история на Светия престол, пише Дойче Веле.

"Системата е алчна и прогнила", така следователите от Ватикана характеризират машинациите на обвиняемите, които в продължение на години са се облагодетелствали от финансите на Католическата църква, заобикаляйки всички механизми за контрол.

В епицентъра на скандала стои сделка за луксозен имот в престижния лондонски квартал Челси, финансирана с няколкостотин милиона евро, които е трябвало да отидат за благотворителни цели.

Разкритията започнаха през есента на 2019 година с един зрелищен обиск във Ватикана. Тогава петима служители от финансовата служба бяха освободени, но и до днес не се разбра защо. Година по-късно скандалът стигна и до кардинал Бечиу, който в момента е обвиняем: вторият човек в Държавния секретариат, който е имал достъп до огромните финансови активи на Ватикана, явно от години е въртял сделки със съмнителни финансови спекуланти и брокери, посочва германският "Зюддойче Цайтунг“. 

Първоначално е било предвидено Ватиканът да инвестира в проект, свързан с петрол в Ангола, където Бечиу е бил нунций. Съветникът му Енрико Красо, римски банкер с финансов фонд в Швейцария, обаче му препоръчал да инвестира в Лондон - в бивш склад на търговската верига „Хародс“ е трябвало да бъдат изградени луксозни жилища, които след това да бъдат продавани на богати клиенти. В крайна сметка Ватиканът губи огромна сума от тази инвестиция, но посредниците излизат с голяма печалба: един брокер на недвижими имоти е взел 40 милиона евро комисионна, а друг посредник е получил 15 милиона евро.

Междувременно бе съобщено, че папа Франциск да остане още около седем дни в болница, за да няма усложнения. Това съобщи в понеделник говорителят на Ватикана Матео Бруни, след като вчера 84-годишният папа претърпя тричасова операция по отстраняване на половината от дебелото черво.

В този първи медицински бюлетин за главата на Римокатолическата църква се посочва, че пациентът е "в добро състояние, в съзнание и на самостоятелно дишане". Преди това Ватиканът даваше оскъдна информация за операцията в болницата "Джемели", главната католическа болница в Рим.

Франциск е настанен в специална стая на десетия етаж, която болничната управа пази само за папи. В нея няколко пъти по различни медицински причини е лежал и папа Йоан Павел Втори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във