Банкеръ Daily

Свят

Крайнодесният Ерик Земур се кандидатира за президент на Франция

Френският крайнодесен политически коментатор Ерик Земур потвърди днес, че ще се кандидатира за президент на изборите догодина, предаде Ройтерс.

"Време е да реформираме и спасим Франция. Затова реших да се кандидатирам за президент", каза Земур при обявяването на кандидатурата си във видеоклип, публикуван в ЮТюб и излъчен по френската телевизия.

На записа са показани чернокожи мъже и мюсюлманки и се отправя призив към френските избиратели да си върнат страната "от малцинствата, които потискат мнозинството", отбелязва Ройтерс.

Бивш журналист, осъждан за подстрекаване към омраза на расова основа, Ерик Земур е кандидатът, който вероятно ще се бори с лидерката на крайнодесния Национален сбор Марин Льо Пен кой да е съперникът на президента Еманюел Макрон на балотажа на президентските избори. Неговата кандидатура превръща изборите в тест за устойчивостта и перспективите на европейската крайна десница, която преживя възход през последното десетилетие, но има признаци, че е достигнала тавана на възможностите си, в момент, когато е на ръба да премине границите на приемливата реторика, отбелязва още Ройтерс.

"Дълго време бях доволен от ролята на журналист. . . но вече не вярвам, че някой политик ще има смелостта да спаси страната от трагичната съдба, която я очаква", заяви 63-годишният Земур на видеозаписа, публикуван в социалните мрежи.

Неговите остри критики срещу исляма и имиграцията му спечелиха поддръжници както сред гласоподавателите на Льо Пен, така и сред представителите на консервативната десница, но също така отблъснаха някои избиратели, които лидерката на Националния сбор се опитваше да привлече. След като Земур първоначално спечели бързо популярност, последните проучвания на общественото мнение показват, че той губи подкрепа, и прогнозират балотаж през април между Макрон и Льо Пен. Земур все пак остава близо до Льо Пен според някои анкети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във