Банкеръ Daily

Свят

Крайнодесен и левичар на балотаж за президент на Бразилия

Жаир Болсонаро

Крайнодесният кандидат за президент на Бразилия Жаир Болсонаро и съперникът му от левицата Фернандо Адад ще се състезават на втория тур на президентските избори на 28 октомври, предаде Ройтерс, като цитира председателя на Върховния изборен трибунал.

Болсонаро, който е депутат в бразилския парламент, получава 46,7 на сто от гласовете на вчерашния първи тур от президентските избори, а Адад, бивш кмет на Сао Пауло - 28,4 на сто, съобщи съдията от Върховния изборен трибунал Роза Вебер.

Болсонаро изрази увереност снощи, че не е избран на първия тур заради проблеми с електронните урни, предаде Франс прес. "Сигурен съм, че ако това не беше станало, щяхме да знаем още тази вечер името на президента на републиката", каза той във видеозапис във Фейсбук.

Социологическите анкети сочеха преди първия тур, че Болсонаро ще получи 36 на сто от гласовете и наблюдатели прогнозираха, че Адад ще го победи на втория тур. Резултатът от първия тур обаче засилва възможността крайнодесният кандидат да дойде на власт в страна, която не е била управлявана от влиятелна дясна политическа сила след края на военния режим през 1985 г., отбелязва ДПА. Популярността на Болсонаро породи тревоги, че той може да наложи авторитарно управление, подкрепяно от военните.

Близо 147 милиона бразилци имаха право на глас във вчерашните избори за президент, губернатори на 26-те щата, 53 сенатори и 513 депутати.

Бившата президентка на Бразилия Дилма Русеф претърпя поражение на изборите за сенатор от щата Минас Жерайс, предаде ТАСС. Тя се класира на четвърто място с 15 на сто от гласовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във