Банкеръ Daily

Свят

Крайната десница в ЕВропарламента може да подкрепи Фон дер Лайен

Представители на крайната десница в Европейския парламент от групата "Идентичност и демокрация" не отхвърлиха днес напълно възможността да подкрепят Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Европейската комисия.

За да гласува за Лайен, "Идентичност и демокрация" настоява да се прекрати намесата на комисията във вътрешните работи на държавите от ЕС. В този обхват влиза въпросът с върховенството на закона и откриването на процедури по чл.7 от договора за ЕС, уточниха от "Идентичност и демокрация" на пресконференция, посветена на заседанието на парламента следващата седмица.

Засега евродепутатите от Европейската народна партия (ЕНП) са единствените, които твърдо заявяват, че ще гласуват във вторник за Лайен. Социалистите, "Обнови Европа" и Европейските реформатори и консерватори очакват от Лайен писмени отговори на зададени въпроси, за да преценят в последния момент как ще гласуват, съобщиха техни представители. Социалистите уточниха, че са "отговорна група", а Европейските реформатори и консерватори отбелязаха, че е необходимо да се прояви зрялост.

За "Обнови Европа" и социалистите е от ключово значение Лайен да обещае, че ЕК ще приложи наблюдение за спазване на върховенството на закона над всички държави в ЕС. Точно на обратното мнение е групата "Идентичност и демокрация". Зелените и Европейската обединена левица заявиха, че няма да подкрепят Лайен.

В отговор на въпроси, свързани с възможността Лайен да бъде избрана с гласове от крайната десница, представители на ЕНП отбелязаха, че не могат да отрежат ръцете на евродепутатите от "Идентичност и демокрация", за да не гласуват. От ЕНП уточниха, че изборът ще бъде таен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във