Банкеръ Daily

Свят

Край на войната в Карабах, бунтове в Ереван

Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че е подписал споразумение с лидерите на Русия и Азербайджан за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

Пашинян изтъкна, че през идните дни ще направи обръщение към арменския народ.

"Подписах заявления с президентите на Русия и Азербайджан за прекратяване на карабахската война, считано от 01:00 ч. (23:00 ч. вчера българско време). Текстът на вече публикуваното заявление е неизразимо болезнен за мен лично и за нашия народ. Взех това решение в резултат на дълбок анализ на военната ситуация и на оценката на хора, които са запознати с нея по възможно най-добрия начин", заяви Пашинян, цитиран от ТАСС.

Азербайджанският президент Илхам Алиев също заяви днес, че е подписал споразумение за прекратяване на военния конфликт с Армения за региона на Нагорни Карабах и добави, че Турция ще вземе участие в миротворческия процес в Нагорни Карабах, предаде Ройтерс.

"Подписаното тристранно споразумение ще стане (ключова) точка в уреждането на конфликта", изтъкна Алиев в излъчвана по телевизията онлайн среща с руския президент Владимир Путин.

Алиев изрази увереността си, че постигнатото споразумение ще донесе мир в региона и ще сложи край на противопоставянето и кръвопролитието.

И Кремъл потвърди подписването на споразумение между лидерите на Русия, Азербайджан и Армения за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че предстои да бъдат оповестени детайлите на подписаното споразумение. "В най-скоро време изявление по въпроса ще направи и руският президент", изтъкна говорителят.

Руският президент Владимир Путин заяви, че въоръжените сили на Армения и Азербайджан ще се спрат на заетите от тях позиции.

Въоръжените сили на "Република Азербайджан и Република Армения ще се спрат на заетите от тях позиции, по протежение на линията на съприкосновението в Нагорни Карабах и по протежение на коридора, съединяващ Нагорни Карабах с Република Армения, ще бъдат разположен руски миротворчески контингент", заяви Путин във връзка със споразумението, подписано с Алиев и Пашинян.

Русия е изпратила с военно-транспортни самолети Ил-76 почти 2000 миротворци 470 единици бойна техника в Нагорни Карабах, заяви руското министерство на отбраната.

"За контролиране на прекратяването на огъня и на военните действия в зоната на нагорнокарабахския конфликт ще бъде разположен миротворчески контингент на Руската федерация от 1960 военнослужещи, 90 бронетранспортьора и 380 единици автомобилна и специална техника", заяви министерството.

В региона ще бъдат разположени и турски миротворци.

Междувременно жители на Ереван, протестиращи срещу прекратяването на военните действия в Карабах, проникнаха в сградата на арменското правителство. Агресивно настроените протестиращи чупят вратите на кабинетите в сградата.

Хиляди хора се събраха на площада на Републиката в центъра на Ереван, където се намира сградата на правителството, след като премиерът Никол Пашинян заяви, че е подписал споразумение за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах.

Полицаите не използваха сила срещу протестиращите и се опитаха да ги успокоят. Част от протестиращите проникнаха в сградата на правителството. Протестиращи проникнаха и в сградата на арменския парламент. Председателят на парламента Арарат Мирзоян пострада по време на безредиците в столицата, съобщи Никол Пашинян.

Арменският премиер Никол Пашинян заяви във Фейсбук, че инициаторите на погромите в Ереван тази нощ ще бъдат строго наказани, предаде ТАСС.
"Част от участвалите в погромите в Ереван са били в Карабах, но по някаква причина са оставили позициите си и са избягали. Сред тях има и един генерал. Официално заявявам, че всички инициатори ще бъдат наказани с цялата строгост на закона", заяви Пашинян.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във