Банкеръ Daily

Свят

Край на тестовете, Кипър напълно се отваря за ваксинирани

От 10 май Кипър е отворен за напълно ваксинирани срещу коронавирус туристи без никакви ограничения - тестове и карантини. Това съобщиха от министерството на туризма. Облекчението важи и за българи.

Решението засяга 65 държави, за които Кипър се отвори от 1 април. Това са всички страни членки на ЕС и редица трети страни. Те са класифицирани в "зелена", "оранжева" и "червена" група и за тях важат различни изисквания за COVID тестове, но техните граждани, завършили напълно ваксинацията си с двете дози, се освобождават от тях.

Облекчението важи и за желаещите да посетят средиземноморския остров българи. Страната ни сега е в "червената" категория и според действащия регламент пристигащите от нея трябва да направят два ПСР теста, преди полета и след кацането си в Кипър.

С новото отваряне се приемат и руски туристи, ваксинирани с руската ваксина "Спутник V".

Пътуващите трябва да включат сертификата си за ваксинация в електронния полетен формуляр /Cyprus Flight Pass/, който те задължително попълват, предаде БНР.

Промяната е планирана за 10 май, веднага след края на двуседмичния локдаун, в който Кипър е до 9 май.

В Малта, където броят на заразените с коронавируса намалява, след седемседмично затваряне вчера отвориха магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Средиземноморската страната се готви за активен туристически сезон, предаде Ройтерс.

Магазините за дрехи, фризьорските салони и музеите отвориха отново врати, след като броят на новите случаи спадна средно на 25 на ден от рекордните 510, регистирани на 10 март. Процентът на положителните проби за инфекцията е 1,8 на сто.

В неделя премиерът Робърт Абела каза, че ситуацията с ковида е под контрол, а положението в болниците е "много добро". Той представи плановете за по-нататъшно либерализиране на противоепидемичните мерки от 10 май, когато ресторантите и баровете ще отворят отново и ще могат да работят до 17 ч.

Малта планира изцяло да се отвори за туризъм на 1 юни и води преговори с Великобритания - откъдето посреща най-много туристи, за безпроблемно пътуване на тези, които са ваксинирани, или могат да покажат отрицателен тест за ковид, преди да се качат в самолета. Здравният министър Крис Ферне заяви, че Малта ще покаже, че е една от най-безопасните дестинации. Половината от пълнолетното население е ваксинирано с поне една доза от ваксина, изтъкна той.

Една четвърт от БВП на Малта, пряко или косвено, идва от туризма.

Премиерът Абела обяви също, че правителството ще даде ваучери на стойност 100 евро на всеки жител на страната на възраст над 16 години, за да задвижи икономиката. Този месец туристическите власти обещаха да плащат до 200 евро на всеки турист, който това лято посети страната, ако остане поне три дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във