Банкеръ Daily

Свят

Край: британският парламент отхвърли за трети път сделката на Мей за Брексит

Британският парламент отхвърли третия опит за прокарване на предлаганото от премиерката Тереза Мей споразумение за излизане на страната от ЕС, съобщиха британските медии. Сделката й е отхвърлена с 344 на 286 гласа въпреки предложението на Мей към колегите й от Консервативната партия да се оттегли от поста си, ако споразумението бъде одобрено.

Група консерватори, подкрепящи Брексит, които бяха отхвърлили сделката на първите две гласувания, включително министърът за Брексит Доминик Рааб, промениха позициите си и застанаха зад сделката. Главната опозиционна партия - лейбъристите, и северноирландската Демократична юнионистка партия обаче остканаха твърдо против, така че поддръжниците на сделката не събраха мнозинство.

Мей беше призовала лейбъристките депутати да подкрепят споразумението с аргумента, че това е единственият начин да бъде гарантиран нехаотичен Брексит.

По-рано днес главният преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние предупреди, че Великобритания ще се изправи пред Брексит без споразумение или дълго отлагане на процеса по напускане на Общността, ако сделката не бъде прокарана в Камарата на общините, информира Би Би Си.

Барние е информирал представителите на страните членки, че дълго отлагане на Брексит ще принуди държавата да участва на изборите за Европейски парламент.

Очаква се председателят на Европейския съвет Доналд Туск да свика извънредна среща на върха преди 12 април, след като споразумението не бе одобрено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във