Банкеръ Weekly

Свят

Козът "Тайван" в коронавирусния сблъсък

Китай отстъпи за разследването на епидемията в СЗО, но не и за статута на острова

В такава обстановка протече асамблеята на Световната здравна организация
S 250 f7982972 789f 4b07 8b7a 447806c9f9ed

Първата проведена онлайн асамблея на Световната здравна организация завърши с привидно единство, зад което прозираха острите противоречия между страните, представени на форума.

Държавите членки приеха резолюция, в която призоваха за независимо проучване на пандемията от коронавирус. Резолюцията бе гласувана с пълен консенсус. Призоваваща за "безпристрастна, независима и всеобхватна оценка", тя беше представена от името на Европейския съюз, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, а обявената й цел бе да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта и "да се намали рискът от подобни събития в бъдеще". Нито една страна не възрази срещу документа. Единствено представителите на Съединените щати се разграничиха от препратките по отношение на интелектуалната собственост съгласно споразумението TRIPS, което позволява задължително лицензиране на лекарства и ваксини по време на извънредна здравна ситуация.

При положение че срещу Китай са издигнати

редица обвинения за поведението му

в началния етап на епидемията и в частност заради това, че е прикривал както мащаба й, така и степента на опасност от коронавируса - включително свойството му да се предава от човек на човек, на пръв поглед изглежда, че резолюцията е удар по Пекин.

Въпросът за произхода и началото на заразата възникна още след излизането й от китайска територия. Но с увеличаването на нейните размери все повече политици застанаха на позиции, че е необходимо разследване. По разбираеми причини Пекин възприе всякакви подобни изявления като насочени срещу него.

В началото на май представителят на СЗО в Китай Гауден Галеа заяви пред Скай нюз, че властите в страната са отхвърлили молбата на организацията да участва в разследване на появата на коронавируса. Те не предоставили достъп до документацията в двете вирусологични лаборатории в Ухан, откъдето тръгна епидемията.

Китай поначало прие призивите за разследване с раздразнение, определяйки ги като опит на другите държави  да отклонят вниманието от своите неуспехи в борбата с разпространението на заразата. В края на април зам.-министърът на външните работи Лъ Ючън обяви, че страната му е против предубедено разследване, чиято цел е да бъдат обвинени китайските власти за разпространението на коронавируса. Международното разследване ще се базира на презумпция за вина, отбеляза Ючън. 

Пекин обаче разбра, че подобно поведение

само влошава имиджа му и засилва подозренията

срещу него. Още повече, че резолюцията за разследване на епидемията бе подкрепена и от приятелите му като Русия и Индонезия.

Но ако Китай все пак отстъпи по този въпрос, то по другия, за който голяма част от международната общност настояваше – връщането на Тайван в структурите на СЗО – той остана непреклонен.

В навечерието на сесията САЩ проведоха кампания с цел на Тайван да му бъде позволено да участва като наблюдател след тригодишно отсъствие от срещите на организацията. Китай блокира неговото участие от 2017 г., тъй като смята острова за китайска територия.

САЩ и Тайван бяха подкрепени от Япония,

някои европейски държави, сред които и Германия,

а също така от страни от Карибския регион и Централна Америка.

Въпреки че на Тайван не бе върнато правото му на наблюдател в СЗО, политиците в Тайпе са по-скоро обнадеждени. Има "светлина в края на тунела", каза външният министър на непризнатата държава Джоузеф Ву, като имаш предвид, че все повече и повече страни, сред които и важни членове на международната общност, говорят за Тайван. "Те не отстъпват пред китайския натиск", бе оптимистично настроен той.

Докато Китай се стреми да увеличи влиянието си, като предлага здравна и финансова помощ на страни, засегнати силно от коронавируса, избухването на епидемията даде възможност на Тайван да се утвърди като противоположност на Пекин: демократичен и надежден международен партньор, който след овладяването на епидемията у дома може да помогне на други правителства, дори и на САЩ. Тайпе се опитва да демонстрира, че ходовете за изолирането му са контрапродуктивни. На практика пандемията се оформя като момент за глобално признание за Тайван.

Всъщност още преди нея

той печелеше от настъпателността на Пекин.

Подпомогната от масовите демонстрации в Хонконг заради затягащия се контрол на Китай над града, тайванската президентка Цай Ингвен бе преизбрана на поста си през януари, като получи най-големия общ брой гласове в историята на острова. 

Когато коронавирусът тръгна от Ухан, Тайван бързо предприе мерки, за да го овладее. Властите се възползваха от предишния си опит от избухването на епидемията от SARS през 2003-а. и от развития технологичен сектор на острова, за да поставят вируса под контрол без драконовските мерки, използвани от китайците. С население от 23 милиона души и само на 200 километра от Китай, Тайван е регистрирал 440 заразени от Ковид-19 и само седем смъртни случая. Повече от 40 дена там няма предадена инфекция. Ето защо отказът на Китай да позволи на Тайван да върне наблюдателския си статут в СЗО не изглежда оправдан и не представя Пекин в благоприятна светлина.

Някои наблюдатели са на мнение, че приемането на резолюцията за разследването на коронавируса е удар по Китай, докато с неприемането на Тайпе в организацията източният гигант е защитил позициите си. Но

едно по-внимателното вглеждане

показва, че не е така.

Приемайки резолюцията, в Пекин ясно са си дали сметка, че от гласуването й до финалния резултат на разследването пътят е дълъг и през целия този път китайските представители ще могат да влияят на разследващите, да пречат и да отлагат заключенията. Процесът може да продължи години – до момента, в който никой вече няма да се вълнува как и откъде е тръгнал коронавирусът.

Докато с Тайван е обратното – да, сега островът не бе допуснат в международната организация, но все по-отчетливо става ясно, че той е новият любимец на все по-авторитетна група от държави. Ако Китай намира твърда подкрепа за позициите си само от неколцина африкански държави, в които е основен инвеститор, то всички, които са недоволни от поведението на му около епидемията от Ковид-19, имат възможността да изиграят срещу него коза "Тайван".

Facebook logo
Бъдете с нас и във