Банкеръ Daily

Свят

Ковид криза в Румъния, превозват пациенти към Германия

В болниците вече липсват медикаменти, интензивни легла и персонал. Всички планови операции са отменени.

Румъния се изкачи до първите места по смъртност от ковид в света. Страната се бори със здравна, енергийна и политическа криза, а леглата в болниците са пълни. Затова част от пациентите вече се превозват към Германия, пише Дойче Веле. 

Новозаразените от коронавирус в Румъния в последните 14 дни вече са над хиляда на 100 хиляди. С близо 3 хиляди жертви в последната седмица и 159 починали на милион население страната е първа по смъртност в света, следвана от България и Латвия. Едва една трета от населението на Румъния е ваксинирано срещу Ковид-19, а болниците са пълни. Затова част от пациентите вече се лекуват в чужбина.

В понеделник самолет на германските военновъздушни сили превози шестима пациенти от Букурещ до летище Кьолн-Бон. Те ще бъдат настанени в интензивни отделения в Бохум, Крефелд, Бергиш Гладбах и Кобленц.

В същото време болниците в Румъния са изправени пред все по-тежки изпитания. Миналата седмица директорите на пет болници в Тимишоара се обърнаха към доставчиците на природен газ в страната с апела да не подсилват здравната криза с енергийна такава. Причината е, че в много от лечебните заведение бе преустановено снабдяването с отопление и топла вода.

В болниците вече липсват медикаменти, интензивни легла и персонал. Всички планови операции са отменени. "Умоляваме производителите и доставчици на газ в Румъния да положат усилия за спасяването на живота на нашите съграждани", призоваха директорите на лечебните заведение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във