Банкеръ Daily

Свят

Ковид е основна тема в утрешните регионални избори в Мадрид

Исабел Диас Аюсо

Жителите на Мадрид, един от най-тежко засегнатите от пандемията региони в Европа, гласуват утре за нов регионален парламент на избори, които са тест за това колко голяма е съпротивата срещу карантинните мерки, съобщи Асошиейтед прес.

Предсрочните избори бяха свикани от консервативната регионална лидерка Исабел Диас Аюсо, която се опитва да се задържи на власт, след като нейната дясноцентристка коалиция се разпадна. Тя се открои с това, че не наложи най-строги мерки срещу вируса и разкритикува националното правителство за начина, по който се бори с пандемията.

Като остави баровете, ресторантите, музеите и концертните зали отворени, Диас Аюсо засили подкрепата за своята Народна партия. Ресторанти нарекоха ястия и менюта на нейно име, а образът й е вездесъщ по билбордовете в града.

Съпротивата й срещу въвеждането на драстични противовирусни мерки постоянно вкарваше 42-годишната консерваторка в конфликт с испанския министър-председател социалист Педро Санчес и лидера на лявата партия "Унидас подемос" Пабло Иглесиас. Иглесиас напусна поста си в правителството миналия месец, за да се кандидатира срещу Аюсо на регионалните избори.

Опазването на икономиката е ключова цел за регионалната лидерка. Вместо затваряния на бизнеси, тя залага на масови тествания и ускоряване на ваксинациите. В област Мадрид са регистрирани над 19 процента от всички 3,5 милиона инфекции и над 78 000 смъртни случая на болни от ковид. Четиринайсетдневната заболеваемост в петък бе 384 нови инфекции на 100 000 души, което е над средната за страната стойност от 229 на 100 000.

Социологическите агенции прогнозират, че нейните консерватори ще спечелят над 40 на сто от гласовете, което може да удвои броя на членовете на Народната партия в регионалния парламент спрямо този след последните избори през 2019 година. Според социолозите най-вероятният коалиционен партньор на консерваторите за съставяне на регионално правителство е крайнодясната партия "Вокс". Това би било отклонение от стратегията на лидера на Народната партия Пабло Касадо, който опитва да дистанцира формацията си от идеологията на "Вокс".

Повечето политически анализатори са на мнение, че солидна победа за Диас Аюсо ще доведе до повече антагонизъм между предвожданото от социалистите национално правителство и Народната партия, която доминираше до неотдавна испанския политически пейзаж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във