Банкеръ Daily

Свят

Ковчежникът на Ватикана бе обвинен в сексуално насилие

Кардинал Джордж Пел

Австралийската полиция повдигна обвинения срещу ковчежника на Ватикана Джордж Пел в сексуално насилие, предаде Асошиейтед прес.

Австралийският кардинал Джордж Пел е главен финансов съветник на папа Франциск и най-високопоставеният католически духовник в Австралия. Той е и най-висшият представител на Ватикана, обвинен в извършване на сексуално насилие.

Заместник-комисар Шейн Патън от полицията в щата Виктория заяви, че Пел е получил призовка да се яви в съд в Мелбърн на 18 юли. Той допълни, че срещу кардинала са внесени многобройни жалби, но не даде подробности за съдържанието им.

Католическата архиепископия в Сидни заяви в комюнике, че Пел категорично отрича обвиненията на австралийската полиция.

Не е ясно въз основа на какви твърдения са повдигнати те.

В миналото са били подавани жалби в полицията във връзка с предполагаеми сексуални посегателства в австралийския град Баларат, отнасящи се за периода от 1976 до 1980 г., когато Пел е бил свещеник там, както и в Източен Мелбърн от 1996 до 2001 г., когато е бил архиепископ.

Миналата година Пел даде показания пред австралийската Кралска комисия за институционен отговор на сексуалните посегателства над деца. Тогава той призна, че Католическата църква е допуснала огромни грешки, като е позволила хиляди деца да бъдат изнасилвани и тормозени от свещеници.

През октомври миналата година самият той стана обект на разследване на сексуални посегателства, когато трима детективи отидоха във Ватикана, за да го разпитат, но той отхвърли всички обвинения.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във