Банкеръ Daily

Свят

Коста Рика няма армия, защото няма нужда от нея

Един от интересните места е музея на златото в Сан Хосе, в който ще видите необичайни артефакти, направени от злато от древни латино-американски цивилизации.

На днешния ден през 1502 г. Христофор Колумб достига бреговете на Коста Рика, при последната си, четвърта експедиция до Новия свят. 

Коста Рика е далече, но имате основателна причината да я посетите, ако обичате морската ваканция. Страната е красива, изненадваща и очарователна и може да ви предложи почивка и на море, и на океан. Плажовете й са сред най-хубавите в света - чисти, с прелестни пясъци за излежаване и безопасна вода за плуване. Всички любители на водните спортове и сърфистите ще се чувстват тук много комфортно. По карибското крайбрежие ви очакват плажовете на Кахуита (Cahuita), Манзанило (Manzanillo), Пуерто Виехо (Puerto Viejo) и Гандока (Gandoca). Край Тихия океан пък можете да се насладите на плажа Jaco (една от най-популярните парти дестинации в страната), Тамбор и Монтезума.

Коста Рика е сред най-еко дестинациите на планетата. И това не е случайно, тъй като голяма част от територията на Коста Рика е превърната в национален парк - цели 26% са защитена територия. Заедно с това и дивият живот е много пъстър. С маймуни-викачи може да започнете деня си или да видите как костенурките снасят своите яйца на плажа. И още цветни дървесни жаби, които подскачат по пъновете и листата, или да срещнете бодливи свине, опосуми, миеши мечки, кинкажу, всякакви насекоми, змии и т.н. Има и ягуари, оцелот и планински лъв. Не по-малко е и разнообразието от птици - кълвачи, колибри, лешояди, корморани и други. А пеперудите са хиляди видове.

Коста Рика (на испански: Costa Rica, в превод "Богатият бряг"), официално Република Коста Рика, е държава в Централна Америка. Центра̀лна Амѐрика е централният географски регион  на двете Америки. Дефинира се или като южната част от Северна Америка, който се свързва с Южна Америка  в югоизточната си част, или като самостоятелен регион между двете Америки. Традиционно следните 7 държави се включват в Централна Америка (от север на юг): Белиз, Коста Рика, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагуа и Панама. 

На север Коста Рика граничи с Никарагуа, на юг-югоизток с Панама, на запад и юг с Тихия океан и на изток с Карибско море. Известна е като страната, която първа премахва въоръжените си сили още през 1949 година. 

Столица и най-голям град на Коста Рика, с население от  346 799 души или по  7772 души/кв. км е Сан Хосе. Градът е разположен в централния район на страната на 1 161 м надморска височина и е почти еднакво отдалечен от Атлантическия и Тихия океан, с които се свързва чрез железопътна линия между градовете Пунтаренас и Лимон. Там са двете основни морски пристанища на страната - Пуерто Лимон (Карибско море) и Пунтаренас (Тихия океан). Населението на столицата заедно с предградията е 1 527 300 жители.  Градът е избран за столица през 1821г. заедно с обявяването на Коста Рика за независима държава.

Източните брегове на Коста Рика са открити от Христофор Колумб през 1502 г., докато западните стават достояние за испанските завоеватели едва през 1562 година. Те остават тяхна собственост до 1821г.,когато по време на Войната за независимост на испанските колонии в Америка се освобождава от колониална зависимост. Две години по-късно страната влиза във Федерацията на централноамериканските републики, а през 1838 г.  Коста Рика става независима държава.

Страната граничи с Карибско море на изток, с Тихия океан на запад, като общата дължина на бреговата линия на страната е 1 290 км - 212 км с Карибско море и 1 016 км с Тихия океан. Коста Рика заема площ от около 51 000 кв. км (128 място в света) плюс още 589 000 кв. км териториални води. Населението на страната е 4 195 914 души, като мнозинството от него са бели - 77%, следват метиси - 17%, чернокожи - 3%, китайци - 1%, индианци - 1%, и още 1% други.

Най-високата точка на страната е връх Серо Чирипо, висок 3 820 м, който е пети по височина в Централна Америка. Най-високият вулкан Ирасу (3 431 м), а най-голямото езеро е Аренал.

Коста Рика е промишлено-аграрна страна, в селското стопанство са заети около 30% от работоспособното население на страната. Главни експортни култури са кафето, бананите, абака (манила), какао, захарна тръстика, цветя, ориз и други. Отглежда се също така едър рогат добитък, свине, овце и кози. Промишлеността е представена предимно от малки предприятия, 70% от които са специализирани в производството на хранителни стоки, текстил, обувки.

Коста Рика е една от най-стабилните икономики в централна Америка, като се набляга върху качеството на живот. Около половината от населението живее в столицата Сан Хосе. А голяма част от културното наследство на Коста Рика може да бъде видяно в музеите, паметниците, университетите и църквите на Сан Хосе.

Едно от най-приятните неща, които ще откриете в Коста Рика е храната. Млечните продукти не са особено застъпени в местната кухня, а хлябът е по-вероятно да бъде направен от царевично брашно. Едно от основните ястия се нарича corrida tipica - черен боб с ориз. Свинското пък е най-предпочитаното месо, но се консумират и други видове, като обикновено са приготвени на барбекю. И естествено голямо разнообразие от плодове и зеленчуци, повечето от които едва ли сте виждали у дома.

Между 2010 и 2014 г. Коста Рика беше управлявана от Лаура Чинчиля – първата жена в историята на страната, избрана за президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във