Банкеръ Daily

Свят

Косовските лидери няма да преговарят със Сърбия за размяна на територии

Рамуш Харадинай

Косовският премиер Рамуш Харадинай съобщи днес след среща на висшето държавно ръководство, че са се договорили да не се преговаря със Сърбия за промяна на територии, предаде агенция МИА.

На срещата, която не бе обявена предварително, освен премиера са присъствали президентът Хашим Тачи, председателят на парламента Кадри Весели и вицепремиерите Беджет Пацоли, Фатмир Лимай и Дардан Гаши.

Идеите на косовския президент Хашим Тачи и сръбския му колега Александър Вучич за евентуална промяна на границите или размяна на територии предизвика остра реакция сред опозицията в Косово, която поиска извънредно заседание на парламента по този въпрос на 4 септември, за да се забрани на Тачи да преговаря за територии. Алиансът за бъдещето на Косово на премиера Рамуш Харадинай и Инициативата за Косово на вицепремиера Фатмир Лимай подкрепиха инициативата.

Поредната среща на Тачи и Вучич в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, който се води с посредничеството на Европейския съюз, е насрочена на 7 септември в Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във