Банкеръ Daily

Свят

Косовският премиер отива днес в Хага да го разпитват за военни престъпления

Косовският премиер в оставка Рамуш Харадинай потвърди снощи, че днес ще замине за Хага, където трябва да бъде изслушан в Специалния съд за престъпления, извършени от бивши членове на Армията за освобождение на Косово /АОК/, предаде Танюг.

Харадинай каза, че е подал оставка, защото щеше да бъде "лош прецедент", ако "премиер на една държава бъде предаден в Хага".

"С това би се застрашил суверенитетът на Косово и аз не бих му причинил това", каза Харадинай.

Премиерът на Косово подаде оставка на 19 юли, след като бе повикан да говори пред Специалния съд в Хага в качеството на заподозрян във военни престъпления.

Харадинай бе съден два пъти в международния трибунал за военни престъпления, но получи оправдателни присъди и в двата случая.

Според косовската телевизия РТК Харадинай трябва да бъде изслушан в прокуратурата на Специалния съд в сряда.

Същия ден ще бъде изслушан и бившият говорител на щаба на АОК и бивш председател на косовския парламент Якуп Красничи. Още не е известно дали Красничи е призован като свидетел или като обвиняем.

Специалният съд за военните престъпления в Косово започна работа през 2018 г. и е натоварен да разследва военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Централата му е в Хага.

Оставката на Рамуш Харадинай може да отблокира диалога със Сърбия. Ако обаче Харадинай се върне от Хага без повдигнато обвинение, това може да засили неговите лични позиции и позициите на партията му, смята директорът на Центъра за регионализъм в Нови сад Александър Попов, цитиран от в. "Данас".

Според него съществува вероятност ходовете на Харадинай да са "политически инженеринг". Ако се насрочат нови избори, това може да означава ново отлагане на диалога със Сърбия, още повече че и Сърбия се намира пред избори следващата пролет. От друга страна, парламентарните избори в Косово още не са насрочени официално и има възможност без избори да се формира ново правителство, което да отмени 100-процентовите мита за сръбски стоки и да даде възможност за подновяване на диалога със Сърбия, смята Попов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във