Банкеръ Daily

Свят

Косово ще прави своя армия

Косово вече ще има собствена армия, след като парламентът вчера одобри инициативата за превръщането на полицейските сили за сигурност във въоръжени сили, съобщи ТАСС, като се позовава на сръбската телевизия РТК.

"Правителството на Косово е упълномощено в най-скоро време да започне да координира и представи на парламента за утвърждаване стратегия за трансформиране на Силите за сигурност на Косово във Въоръжени сили", информира телевизията.

На 8 февруари президентът, премиерът и председателят на парламента на Косово приеха решение за преобразуване на силите за сигурност в пълноценна армия. На следващия ден сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че Косово няма право да създава своя армия, защото това противоречи на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

"Такова решение ще бъде незаконно. Единствените въоръжени сили, които могат да съществуват в Косово, са силите на ООН КейФОР", заяви Дачич за националната телевизия РТС, като добави, че създаването на армия в Косово ще бъде допълнителен фактор за нестабилност в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във