Банкеръ Daily

Албин Курти:

Косово ще отмени стопроцентовите мита за сръбски стоки

Албин Курти

Косовският премиер Албин Курти е изпратил днес писмо до американския президент Доналд Тръмп, в което го информира, че Косово ще отмени постепенно 100-процентовите мита за сръбски и босненски стоки като жест на добра воля за подновяване на диалога със Сърбия, предаде Асошиейтед прес.

В писмото, което е адресирано и до държавния секретар Майк Помпео, Курти казва, че постепенното отменяне на митата ще започне от 15 март. В замяна Курти иска Сърбия да спре да блокира признаването на Косово и членството му в международни организации.

Ако Сърбия се съгласи, Косово ще отмени 100-процентовите мита за всички сръбски стоки, но ако Белград не даде положителен отговор, те ще бъдат върнати отново в средата на юни, посочва Курти.

Сръбският президент Александър Вучич каза, че плановете на Курти са трик.

Сърбия не признава независимостта на бившата си област Косово, обявена през 2008 г.

САЩ са нужни на Сърбия като приятел, заяви днес Вучич след среща с Майк Помпео във Вашингтон.

На пресконференция заедно с американския посланик в Сърбия Антъни Годфри Вучич каза, че е благодарен на американските представители за ясната им позиция за статута на Косово и за това, че желаят да чуят и мнението на Сърбия и да разберат сръбските проблеми.

"Има някои в международната общност, с които никога не сте съвсем сигурни какво мислят. С американците знаете всичко. Знам, че не мислим еднакво за статута на Косово, но им благодаря, че желаят да чуят Сърбия и да разберат нашите проблеми. Повече от това не мога да очаквам", каза Вучич, като добави, че това би било нереално и неразумно.

Сръбският президент изрази задоволство, че САЩ, след години и десетилетия, през които двете страни не са имали еднакво мнение по нито един важен въпрос, сега желаят отново да бъдат партньори на Сърбия. Той каза, че това не е обрат в отношенията, а една политика на постепенно изграждане на по-добри отношения.

Вучич подчерта, че САЩ са нужни на Сърбия като приятел, и благодари на американските представители, че придават такова значение на една малка страна и проявяват уважение към народа й.

По време на посещението си във Вашингтон, започнало в събота, Вучич се срещна и с американския специален пратеник за Западните Балкани Матю Палмър и оцени разговорите с него по всички важни въпроси в региона като "добри". Вучич добави, че САЩ проявяват "все по-голям интерес" за проблемите в цяла Югоизточна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във