Банкеръ Daily

Свят

Косово обвини Сърбия в провокиране на конфликт

Албин Курти

Косовският премиер Албин Курти отправи тежки обвинения към управляващите в Сърбия заради конфпикта с регистрационните номера за автомобили на нейни граждани.

"Косово не е проблем, проблемът е Сърбия, особено президентът на тази страна, който мисли и говори като през 90-те години на миналия век", е заявил в интервю за хърватската обществена телевизия ХРТ косовският премиер Албин Курти. По думите му над 11 хиляди автомобила от Сърбия са взели без проблем временни регистрационни номера на Република Косово: "Те сътрудничеха с нашата полиция и нашите институции".

До ескалация на напрежението се стигна след като Прищина забрани използването на сръбски регистрационни номера на територията на Косово. Това доведе до барикади на граничните пунктове Браняк и Ярине, където обаче според Курти хората на тях били пратени от Сърбия.

"Някои от тях имат досие за престъпна дейност в миналото, имат крайни възгледи за политиката и света. Някои от тях участваха в опита за преврат в Черна гора преди пет години", е заявил Курти.

На въпрос дали смята, че сръбският президент Александър Вучич се стреми да предизвика международен конфликт, Курти отговаря, че не може да смята другояче.

"Водиш на границата с Косово министъра на отбраната заедно с руския посланик в Сърбия и с военния аташе на Руската федерация в Белград. В същия ден, когато са запалили сградата (в която се издават регистрационни номера) в Зубин поток. Също така, МиГ-29 прелита над Косово, както и хеликоптери руско производство, и бронетранспортьори . . . Значи, те са дошли с военен арсенал на границите на нашата страна. Нашите специални части са там - и на Бърняк, и на Ярине. Нека не забравяме, един ден след обявяването на независимостта на Косово през 2008 г. те запалиха граничните пунктове Ярине и Бърняк", е добавил Курти.

Според косовския премиер в Сърбия няма плурализъм: "Имате една партия. Тази партия е и държавата. Тази държава е и църквата. Тази църква е и партията. Там няма плурализъм, те играят на демокрация с избори."

На въпрос на ХРТ дали е възможно обединение на Албания и Косово, Албин Курти, който освен косовско има и албанско гражданство, е отговорил: "Ние сме две държави, Косово и Албания, но не сме две нации. Ние сме една нация. Границата между Косово и Албания не е албанска граница, нито косовска граница, това е югославска, сръбска граница, и в този смисъл желаем Прищина и Тирана да си сътрудничат колкото може повече, да се интегрираме и да си помагаме едни на други".

"Мисля, че американските войници няма да се изтеглят. Косово трябва да се включи в "Партньорство за мир". Представете си, Сърбия, която получава оръжие от Китай, Беларус и Русия, е член от 2006 година, а Косово не е", е отвърнал Албин Курти дали американските части, особено от КФОР, ще бъдат изтеглени от Косово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във