Банкеръ Weekly

Свят

Косово на косъм от взрив

Вучич вярва в силата на армията си.

Ситуацията в Косово достигна взривоопасна точка, след като на 5 декември сръбският министър-председател Ана Бърнабич допусна Сърбия да използва армията си, за да защити правата на сънародниците си в областта. Повод за изказването й са оповестените планове за сформиране на косовска армия, както и митата от сто процента, налагани от Прищина на сръбските стоки, от които зависят сърбите в северната част на Косово.

Ден по-рано сръбският президент Александър Вучич обвини косовските власти, че искат да прогонят сръбския народ от областта, като издигат митническа бариера и планират създаване на армия. Някой очевидно тласка умишлено Сърбия в конфликт, отбеляза Вучич. Той определи като безотговорно поведението на Прищина, което може да "доведе до катастрофа". Сърбия не може и не иска пасивно да наблюдава унищожението на сръбския народ, предупреди Вучич.

Окончателното гласуване за създаване на пълноценна армия на Косово ще се състои на 14 декември, съобщи по-рано председателят на косовския парламент Кадри Весели. На 18 октомври косовските депутати приеха първия от трите законопроекта, целящи трансформиране на леко въоръжените Сили за сигурност на Косово в пълноценна армия.

Кораб с контейнер, пълен с най-ново оръжие за нуждите на армията на Косово, е на път през Атлантическия океан към пристанището Дуръс в Албания, откъдето товарът ще бъде откаран до базите на косовските сили за сигурност, съобщи междувременно белградският вестник "Вечерне новости", позовавайки се на сръбските служби за сигурност. Освен това сръбски оперативни служители са стигнали до информации, че косовската тайна служба в Южна Митровица е раздала автоматични пушки на някои от своите бивши сътрудници, както и на други лица от държавни институции, които са обучени да ги използват.

Вестникът твърди, че целта на допълнителните мита за стоките от Сърбия е да предизвикат реакция от страна на Белград и ограничен сблъсък в Северно Косово. Заради това Прищина иска силите КейФОР да засилят присъствието си на север и херметически да затворят границата към централна Сърбия, уж за да се предотврати контрабандата на стоки, пише изданието.

Европейският съюз е изненадан и учуден от решението на косовското правителство да наложи стопроцентови мита върху вносните стоки от Сърбия, заяви в Прищина европейският комисар по разширяването Йоханес Хан. Хан посети столицата на Косово, където се срещна с местните политически лидери. След разговора с него обаче премиерът Харадинай оповести, че митата ще бъдат отменени само след като Белград признае независимостта на Косово.

Намерението на косоварите да създадат собствени въоръжени сили бе обявено в много неподходящ момент и подкопава стабилността и перспективите на Косово да стане член на НАТО, заяви от своя страна генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във