Банкеръ Daily

Свят

Косово има ново правителство, обещаващо споразумение със Сърбия

Авдулах Хоти

Косовският парламент одобри днес новото правителство на Авдулах Хоти от десноцентристкия Демократичен съюз на Косово, който обеща да постигне споразумение за нормализиране на отношенията със Сърбия, за да отвори пътя за приемане на Косово в ООН, предаде Ройтерс.

Съставът на правителството бе гласуван с мнозинство от 61 гласа за, 24 против и 1 въздържал се в 120-местния парламент.

"Окончателното споразумение между Косово и Сърбия ще се базира на взаимно признаване на двете страни. Ние няма да позволим никаква промяна на границите или размяна на територии със Сърбия", каза Хоти в изложението си пред парламента.

Той обеща още да премахне всички търговски бариери за стоките от Сърбия, както призоваха САЩ и Европейският съюз. Това ще даде възможност да се поднови диалогът с Белград, прекъснат през 2018 заради въведените от Косово 100-процентови мита за сръбски стоки, които бяха отменени едва през април тази година.

Сърбия /която не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово/, подкрепяна от традиционния си съюзник Русия, блокира членството на Косово в международни организации, включително в ООН.

Предходното правителство на Албин Курти беше свалено с вот на недоверие на 25 март, след като коалицията, съставена от движение Самоопределение на Курти и Демократичния съюз на Косово, се разпадна само два месеца след формирането си. Причина за разрива между двете партии бяха разногласията им за мерките срещу коронавируса и митата за сръбски стоки.

Според портала Коссев депутатите от Сръбска листа са подкрепили правителството на Хоти.

В новото правителство косовските сърби ще имат двама представители - Горан Ракич, досега кмет на Северна Косовска Митровица, ще бъде вицепремиер и министър на местното самоуправление, а Далибор Йевтич ще остане на поста министър на общностите и завръщането, който заемаше и в досегашното правителство.

Докато депутатите обсъждаха новото правителство и програмата му, пред сградата на парламента протестираха активисти на Самоопределение. Група граждани, които са против формирането на ново правителство и за предсрочни избори, се опитаха да пробият полицейския кордон, за да нахлуят в сградата. Демонстрантите скандираха "Да живее правителството на Курти", "Самоопределение", "Искаме избори", и протестираха срещу избора на ново правителство на Демократичния съюз на Косово и срещу президента Хашим Тачи, който възложи на тази партия мандат да състави правителство, наричайки Хоти, лидера на Демократичния съюз на Косово Иса Мустафа и Тачи "предатели" и "сръбски наемници".

Facebook logo
Бъдете с нас и във