Банкеръ Daily

Свят

Косово е главна пречка в отношенията между САЩ и Сърбия

Кайл Скот

Посланикът на САЩ в Белград Кайл Скот заяви днес, че вижда косовския въпрос като един от най-тежките проблеми и пречки в отношенията между САЩ и Сърбия, предаде Танюг.

"Ние признахме независимо Косово. Много хора в Сърбия не са съгласни с това, но аз съм убеден, че Сърбия не може да приеме цялото население на Косово обратно и че албанското население в Косово никога няма да бъде част от Сърбия", каза Скот пред журналисти в сръбския парламент, където участва в международна конференция "Сръбско-американските отношения".

Скот добави, че САЩ подкрепят процеса на нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, който се води с посредничеството на Европейския съюз.

Той увери, че САЩ ще бъдат много активни в търсенето на решение на косовския въпрос, и изрази очакване, че новото правителство на Косово ще отмени 100-процентовите мита за сръбски стоки, които предизвикаха замразяване на диалога с Белград, за да осигури условия за продължаване на преговорите и достигане до "трудния компромис" между Сърбия и Косово.

Междувременно министър-председателят в оставка на Косово Рамуш Харадинай проведе пресконференция, след като откри паметник в чест на жертвите на атентата срещу Кулите близнаци на 11 септември в САЩ, пише косовският вестник Gazeta Express, цитиран от "Фокус".

Той обърна внимание и на "сръбската пропаганда" срещу Косово във връзка с усилията на Белград да бъде оттеглено признанието от страна на редица страни за суверенитета на Прищина.

"Опитите на Сърбия да премахне международното признание за суверенитета на Косово продължават", заяви Харадинай.

Говорейки за уволнението на Джон Болтън като съветник по националната сигурност на САЩ от президента Доналд Тръмп, който според медиите е поддръжник на идеята за разделяне на Косово, премиерът заяви, че САЩ защитават Косово, а Болтън не подкрепя идеята за разделяне.

"За САЩ Косово е фронтова линия. Убеден съм, че САЩ ще бъде с Косово. Чухме много слухове. Никой в Америка не подкрепя разделянето на Косово, включително Болтън", каза Харадинай.

Той повтори, че 100-процентовите мита върху сръбския внос, наложени от неговото правителство миналата година, ще бъдат отменени едва след като Сърбия признае суверенитета на Косово.

"Митата ще бъдат отменени само след признаването", каза Харадинай по време на пресконференция в Прищина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във