Банкеръ Daily

Свят

Космонавт-кореспондент на ТАСС и двама космически туристи ще летят в Космоса

Екипажът на космическия кораб "Союз МС-20" в състав: космонавтът Александър Мисуркин, който ще стане първият специален кореспондент на ТАСС, летял в орбита, японският милиардер Юсака Маедзава /на 45 г./ и неговият помощник в бизнеса Едзо Хирано, са отлетели за Байконур, за да завършат подготовката си за полета към Международната космическа станция. Това съобщават от Роскосмос. Пътуването на Маедзава и Хирано е организирано от Space Adventures, Ltd. – компания за космически туризъм, която предоставя достъп на частни лица в космическото пространство.

"Днес, 19 ноември 2021 година, от Центъра за подготовка на космонавти са изпратени в Байконур екипажите на 20-та експедиция, която ще полети към Международната космическа станция", пише в съобщението.

Към космодрума в Байконур е отлетял и дублиращият екипаж, в който са космонавтът Александър Скворцов и Сюн Огисо.

В Звездното градче екипажите се сбогуваха с близки, колеги и приятели. Те бяха изпратени към Байконур от ръководството и сътрудници на Центъра за подготовка на космонавти, представители на космически агенции и компании за космически туризъм, космонавти и техните семейства.

Полетът на пилотирания кораб "Союз МС-20" към Международната космическа станция с двамата космически туристи е планиран за 8 декември. Неговата продължителност ще бъде 12 дни. Командир на "Союз МС-20" ще бъде космонавтът Александър Мисуркин.

ТАСС и Роскосмос са подписали на 17 ноември Меморандум за сътрудничество, който предвижда създаване на кореспондентски пункт на агенцията на Международната космическа станция. Първият кореспондент на ТАСС в орбита ще стане Героят на Русия космонавтът на Роскосмос Александър Мисуркин. Той ще разказва за живота и работата на станцията. Фотографиите и видеото ще могат да се видят на сайта и официалните страници в социалните мрежи.

Емблемата на екипажа

На емблемата на екипажа на транспортния пилотиран кораб „Союз МС-20“ е изобразен на фона на Земята пилотираният кораб „Союз МС“ и стилизирано изображение на  орел, разперил крила. Изображението на орела напомня за град  Орел, където е израснал космонавтът Александър Мисуркин.

На емблемата също така е показан и флагът на Япония, който символизира страната на двамата туристи, и са посочени фамилиите на членовете на екипажа на космическия кораб. Дизайнът на емблемата на експедицията е разработен от  дизайнера Алексей Тарапата и екипът на Маедзава.

 

Първият космически турист

През 2001 година Денис Тито стана първият космически турист в света, като заплати за това свое пътешествие  20 милиона долара. Той полетя в Космоса към Международната космическа станция на 28 април 2001-а с космическия кораб "Союз ТМ-32".

Facebook logo
Бъдете с нас и във