Банкеръ Daily

Свят

Корупцията в Афганистан принуди САЩ да спрат помощта

Съединените щати спират пряката помощ за Афганистан от над 160 милиона долара. Причината е, че според Белия дом афганистанското правителство не работи ефективно в борбата с корупцията, съобщи АФП.

"Искаме финансовите средства, които предоставяме на Афганистан, да служат на интересите на всички афганистански граждани. А правителството в Кабул не успява да използва по прозрачен начин американските публични средства. На афганистанските лидери, които не отговарят на тези критерии за борба с корупцията, трябва да бъде потърсена отговорност",  обяви държавният секретар Майк Помпео.

Помпео уточни, че Вашингон оттегля около 100 милиона долара, предназначени за мащабен инфраструктурен проект в енергетиката, като работата ще продължи, но финансирането няма да минава през властите в Кабул. Освен това е спряна допълнителна помощ от 60 милиона долара заради липсата на прозрачност около решенията на националния орган, натоварен да централизира държавните поръчки.

Решението на Белия дом може да се окаже фатално за президента Ашраф Гани, който се бори за преизбиране на изборите на 28 септември.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във