Банкеръ Daily

Свят

Корупция заточи бившия испански крал Хуан Карлос в Доминиканската република

Бившият испански крал Хуан Карлос е отишъл в Доминиканската република,  заради няколко скандала за корупция. Скандалите около 82-годишния бивш крал на Испания Хуан Карлос нямат край -лов в Африка, после - любовници и дела за бащинство, най-компрометиращи се оказаха обвиненията в пране на пари, съобщи " Ла Вангуардия".

През юни испанският Върховен съд започна разследване срещу бившия крал Хуан Карлос заради евентуални незаконни комисионни, свързани с високоскоростен жп проект в Саудитска Арабия. 76-годишният  Хуан Карлос се възкачва на престола при смъртта на диктатора Франсиско Франко през ноември 1975 г. Той печели популярност като човека, превел Испания през прехода към демокрация. Последните години от управлението на испанския крал обаче, бяха белязани от здравословни проблеми, довели до няколко операции, и скандали, включително за ловуване на слонове в Африка. Затова той абдикира през 2014 г. в полза на своя единствен син, престолонаследника принц Фелипе. Първото нещо, което направи новият крал  бе да се дистанцира от сестра си Кристина и нейния съпруг, за да не позволи тяхна афера за милиони евро да навреди допълнително на монархията. Той обяви, че се дистанцира и от всички дела на баща си. 

Администрацията на крал Фелипе обяви, че "отказът включва и всякакви активи, инвестиции или финансови структури", които може да са били получени незаконно. Освен това бе решено бившият държавен глава да не получава средства от бюджета на кралския двор.

В испанските медии от години се повдигат въпроси за финансите на Хуан Карлос, но досега не е имало правни последици за него. Испанските депутати отхвърлиха поне две предложения за започване на парламентарни разследвания, откакто се появиха първите твърдения. Швейцарската прокуратура също така разследва управлявана от името на Хуан Карлос банкова сметка, в която се твърди, че са преведени милиони от покойния саудитски крал Абдула.

Хуан Карлос е принуден да се отбранява и срещу обвинения в пране на пари, появили се след публикуването на няколко аудиозаписи. Експерти предполагат, че гласът от записите е на някогашната любовница на бившия крал - германската аристократка Корина цу Зайн-Витгенщайн. Въпросният женски глас отправя сериозни обвинения в корупция и пране на пари срещу Хуан Карлос.

Според тях, монархът бил превел пари по сметката на свой братовчед в Швейцария, за да купува от нейно име земи в Монако и Мароко. Освен това жената твърди, че Хуан Карлос трябвало да се ожени за нея, след като се разведе със съпругата си София. За да финансира начинанията си той бил отклонил пари от договор със Саудитска Арабия за високоскоростен влак. Записите на разговорите между жената и един междувременно пенсиониран полицейски шеф, разследван в момента за пране на пари, са направени през 2015 година.

Прокурори от Върховния съд на Испания разследват дали бившият крал Хуан Карлос е получил милиони долари подкупи от Саудитска Арабия при строителството на високоскоростна железопътна линия. Генералната прокуратура заяви, че разследването се характеризира с "безспорна техническа сложност". Разследването на Върховния съд ще се съсредоточи върху събития след средата на 2014 г. Това се отнася за втория етап на сключения през 2011 г. договор за изграждане на високоскоростна жп линия между саудитските градове Медина и Мека от испански консорциум.

Решението на Хуан Карлос  да отпътува в изгнание в Доминиканската република предизвика остра реакция от вицепремиера Пабло Иглесиас от радикалната левица, който го определи като "недостойно за бивш държавен глава", тъй като "компрометира испанската монархия". Според експертите това е един "унижаващ край" за лидера, който извежда Испания от тъмните години на диктатурата, след смъртта на генерал Франко, и я повежда по пътя на демокрацията.

Същевременно източник от правителството заяви, че то уважава решението на бившия монарх. Все още не е ясно къде ще живее бившият испански крал.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във