Банкеръ Daily

"Взгляд":

"Коронавирусът провали антируски планове на НАТО"

Вчера в Русия бяха официално потвърдени шест нови случая на коронавирусна инфекция. Четирима пациенти са настанени в московски болници, по един има в Калининград и Краснодарския край, пише "Комерсант".

Също като повечето други заболели в Русия, новите пациенти са донесли коронавируса от Северна Италия, добавя вестникът.

Заради пандемията руските мобилни оператори ще изгубят тази година част от доходите, които им носи роумингът, и ще компенсират това с повишаване на тарифите, прогнозират експерти, цитирани от изданието в друг материал, предава БТА.

Разпространението на коронавируса застраши с провал сезоните в две водещи американски спортни лиги. Националната баскетболна асоциация (НБА) и Националната хокейна лига (НХЛ) вече заявиха, че замразяват своите шампионати, се казва в още една статия от "Комерсант". Отмяната на мачовете в НХЛ е актуална за Русия - в нейното първенство се изявяват много от най-добрите руски играчи, изтъква всекидневникът.

"Апокалипсис сега: коронавирусът нулира световния спорт", четем в заглавие от "Московский комсомолец". В европейския футбол може да не се появят вече нито шампиони, нито победители от еврокупите, прогнозира вестникът.

"Коронавирусът провали антируски планове на НАТО", заявява в заглавие "Взгляд". Вирусът принуди алианса да отмени насрочените в Норвегия зимни маневри "Колд респонс", в които Русия е избрана за вероятен противник. Войниците, пристигнали за учението, са подложени на карантина. Същевременно неколцина министри на отбраната на страни от НАТО и високопоставени военачалници от блока се заразиха с носителя на Ковид-19. Всички те участваха в планирането на най-големите в ЕС маневри на пакта - "Дифендър 2020", пояснява онлайн изданието.

Ако пандемията се проточи до половин или една година, членките на НАТО "ще ограничават ученията и занапред, ще избягват всякакви действия, намаляващи боеспособността", коментира Пьотр Топичканов от Международния институт за изследвания на мира в Стокхолм (СИПРИ). Аналитикът се пита дали разпространението на болестта няма да се отрази върху боеготовността на войските на страните от алианса, а също така на държави като Китай, Южна Корея и Русия.

Руската армия разполага с необходимите средства за защита, опонира му военният експерт Алексей Леонков. Руски военни евакуираха граждани на федерацията от китайския град Ухан - огнище на вируса, с всички предпазни мерки и няма данни някой да се е заразил, изтъква той.

"Свободная преса" обяснява "защо има риск Русия повече от други страни да пострада от икономическите последици" на пандемията. Според вестника икономиката на "технологичните страни" има повече шансове да оздравее, отколкото стопанството на технологично изостаналите или деградирали държави.

Страните със суровинна специализация винаги първи поемат удара и навлизат в продължителни кризисни периоди. И докато Русия "не преодолее наркотичната си зависимост от петрола и газа", икономиката й ще я "втриса" от най-малкото глобално кихване" - неизбежно ще намалява потенциалът за решаване на значимите за страната икономически задачи, ще спада и жизненото равнище на населението. "И този процес не е безкраен, тъй като на определено равнище на спада икономическите проблеми прерастват в социално-политически. А това може да стане вече съвсем друга и много печална история", заключава "Свободная преса".

Време е Руската православна църква да повярва в пандемията, защото духовенството може да спаси човешки живот, пише "Независимая газета".

Синодът на Московската патриаршия най-сетне формулира позиция спрямо разпространението на коронавируса. Точно същия ден, когато Световната здравна организация призна, че светът е поразен от пандемия. Наставленията на епископите от обаче изглеждат доста плахи, като погледнем колко далеч са стигнали другите религии в карантинните си предписания. Единственото, което дръзнаха да направят руските синодални старци бе да препоръчат на свещенослужителите да използват пластмасови чашки за причестяване и да дезинфекцират киотите на иконите, целувани от вярващите, добавя "Независимая газета".

Facebook logo
Бъдете с нас и във