Банкеръ Weekly

Изследователи от няколко шотландски университета установиха:

Коронавирусът не си поплюва, а убива наред!

Нийл Фъргюсън
S 250 7dea9776 8fa0 4f8c a7a9 fb7a45097b03

„Жертвайте слабите“, се чу призив, когато в резултат на пандемията американският щат Тенеси бе поставен под блокада. Това стана на 20 април, като мярка за овладяване разпространението на коронавирусната инфекция. От влиятелното издание „Икономист” допускат, че призивът най-вероятно е провокация. Но не може да се отрече, че в публичното пространство се чуват мнения, че изолацията и физическото дистанциране са безсмислени мерки, тъй като по-възрастните хора, жертви на Covid-19, така или иначе са щели да починат по други причини.

 

Във Великобритания много специалисти твърдят, че две трети от починалите - така или иначе - след година е нямало да са сред живите. Те се позовават на изчисленията, направени през март от Нийл Фъргюсън - епидемиолог от Imperial College London, чиито съвети и препоръки са задължителни за правителството на Великобритания.

Пред очите на света, Нийл Фъргюсън се презастрахова с уточнението, че според изчисленията му около две трети от жертвите на коронавируса

са били на прага на смъртта,

така че реалният им брой може и да е по-малък. „Много е трудно да се установи колко точно е било разклатено здравето на жертвите, преди да се заразят с коронавируса, и колко дълго още са можели да живеят, ако не бяха поразени от Covid-19", твърди той.

Тъкмо на този въпрос група изследователи от няколко шотландски университета решават, че ще потърсят отговор. В проучването участват и специалисти от Istituto Superiore di Sanità (италианският Национален здравен институт за медицински изследвания), от SAIL Databank (основният център в Уелс за изследване на здравословното състояние на населението) и от Public Health Scotland (Центърът за обществено здраве в Шотландия). Учените изчисляват колко години живот (средно) са имали пред себе си починалите от коронавирус британци и италианци. Те използват индекса – „години изгубен живот”, а резултатите им са... потресни: ако не е бил Covid-19,

жертвите са щели да живеят още поне 11 години.

Как е проведено изследването?

Като за начало, те са проучили медицинските досиета на 6801 италиански жертви, групирани по възраст и пол. Около 40% от мъжете и 60% от жените са над 80-годишни. (Според статистиката, коронавирусът е убил по-малко жени, отколкото мъже. Този факт се обяснява с различната реакция на имунната система при двата пола.)

В проучването не са обхванати

починалите под 50-годишна възраст,

които представляват 1% от жертвите. Останалите възрастови групи са включени в изчисленията.

Основният въпрос, на който учените търсят отговор, е "Колко дълго са могли да живеят жертвите, ако не бяха пипнали Covid-19?". Оказва се, че без коронавируса, средностатистическият 80-годишен италианец е щял спокойно да доживее до 90-годишна възраст. А индексът „Години изгубен живот” е още по-конкретен: без коронавирус мъжете са щели да живеят още 11.5 години, а жените – още 10.9 години.

Изследователите отчитат и придружаващите заболявания на жертвите.

При 710 от починалите италианци са регистрирани

онкологични и хронични заболявания.

За това е проучена и малка извадка от заболели от коронавирус в Шотландия, за да се изчисли колко често се комбинират хроничните или онкологични заболявания с Covid-19. Накрая са анализирани здравните досиета на 850 000 жители на Уелс, с цел да се даде прогноза колко дълго би живял един възрастен човек с хронично или онкологично заболяване.

Удивителното при този хибриден изследователски модел е, че регистрира нещо наистина любопитно! Починалите от Covid-19 са били със съвсем малко по-тежки заболявания в сравнение със свои връстници. И с болестите, които са ги мъчели", те спокойно са щели да си поживеят - още 11.1 години - мъжете и 10.2 години - жените. (При британците показателите са малко по-ниски.) Учените от шотландските университети обръщат внимание и на факта, че 20% от починалите в резултат на коронавирусната инфекция са били

здрави хора - на около 50-60 години.

Пред тях перспективата е била да живеят поне още четвърт век.

Обобщавайки резултатите си, учените предупреждават, че в изчисленията си не са включили хората, починали в старческите домове, както и че не могат да се произнесат за смъртните случаи, при които основното заболяване е било много тежко. Например, някои от жертвите на Covid-19 са имали особено тежки белодробни или сърдечни заболявания. По-подробното запознаване със здравните досиета на тези пациенти вероятно би понижило индекса „години изгубен живот”, очаква екипът изследователи.

Все пак основното им заключение е, че много от жертвите на Covid-19

далеч не са били на прага на смъртта

и са починали поне десетина години преди настъпването на този съдбовен момент.

Ето защо, ако се даде възможност на вируса спокойно да се разпространява, това би означавало, да се жертват всички - както слабите, така и силните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във