Банкеръ Daily

Свят

Коронавирусът направи живота на бежанците още по-тежък

Епидемията от коронавирус в Европа направи живота на бежанците още по-труден. Затова евродепутатите започват дискусия с Европейската комисия , Фронтекс, Върховния комисариат на ООН за бежанците, Съвета на Европа и неправителствени организации миграционната ситуация в Либия и маршрута през Централното Средиземноморие.

Евродепутатите от комисията на ЕП по граждански свободи ще обсъдят условията, пред които са изправени хиляди мигранти и лица, търсещи убежище, намиращи се в лагери от затворен тип в Либия, в които липсват най-основни провизии. Те ще обсъдят и ситуацията по море след установяването на 1 април на военноморската операция на ЕС „Ирини“, която е продължение на операция „София“.

Тази година в Италия са пристигнали 3277 души по море, а в Малта - 1135, което е значително по-малко от мигрантите, пристигащи в Испания (4934) и Гърция (7569).

Съдбата за мигрантите и лицата, търсещи убежище, които се опитват да достигнат европейските брегове от Либия, става още по-несигурна поради COVID-19 и неотдавнашните решения на италианските и малтийските власти да обявят собствените си пристанища за опасни поради пандемията и да предотвратят спасяването на хора по море. Властите в Либия също блокираха слизанията на брега поради тежкия обстрел около Триполи.

Според правозащитници, всички без изключение страни от Южна Европа напълно са затворили своите пристанища и категорично отказват да приемат мигранти от африкански страни, за да не утежнят санитарната криза. Ситуацията в специалните центрове за приемане на бежанци и мигранти преди беше близо до катастрофална: твърде много хора, липса на хигиенни средства.

На 21 април бе съобщено, че повече от 100 бежанци, живеещи в помещение за настаняване в град Краниди, Южна Гърция, са дали положителни проби за коронавирус. В  хотел, нает от Международната организация за миграция са настанени около 470 мигранти и бежанци от Субсахарска Африка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във