Банкеръ Daily

Свят

Коронавирусът намали миграцията към Европа

Коронавирусът намали значително мигрантската вълна към Европа. Докато от март до май миналата година в Егейско, Средиземно и Черно море са били заловени общо 7173 мигранти и бежанци, опитващи се да преминат в Европа от Турция, през същия период на тази година при операции на бреговата охрана са заловени 3742 мигранти и бежанци. 

По данни на данни на командването на турската брегова охрана, събрани от Анадолската агенция, почти наполовина са намалели мигрантите и бежанците, заловени при опит да преминат по море от Турция към Европа по време на пандемията в сравнение със същия период на миналата година.

От заловените 3742 души 2907 са били задържани при операции през март. Броят на задържаните мигранти рязко е намалял до 253 през април в разгара на епидемията от коронавируса в Турция и мерките за ограничаването й. През май броят на заловените мигранти и бежанци леко се е увеличил до 528.

В същото време правозащитници предупреждават, че епидемията от коронавирус в Европа е направила живота на бежанците още по-труден. Затова евродепутатите започнаха през април  дискусия с Европейската комисия , Фронтекс, Върховния комисариат на ООН за бежанците, Съвета на Европа и неправителствени организации миграционната ситуация в Либия и маршрута през Централното Средиземноморие.

Според правозащитници, всички страни от Южна Европа без изключение напълно са били затворили своите пристанища и категорично отказвали да приемат мигранти от африкански страни, за да не утежнят допълнително санитарната криза. Ситуацията в специалните центрове за приемане на бежанци и мигранти била  близо до катастрофална: твърде много хора, липса на хигиенни средства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във