Банкеръ Daily

Свят

Коронавирусът излага на риск възстановяването на световната икономика

Епидемията от новия коронавирус излага на риск възстановяването на световната икономика, което вече е крехко. Мнението е на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Франс прес.
Тя присъства на двудневната среща  на министрите на финансите и на управителите на централните банки на страните от Г-20 в саудитската столица Рияд.
"Вирусът Ковид-19, световна санитарна извънредна ситуация, наруши икономическата дейност в Китай и може да изложи на риск възстановяването", предупреди присъстващите Георгиева.
В заключителната декларация от срещата финансовите министри и централните банкери на двайсетте водещи икономически сили са изразили очакване за умерен растеж на световната икономика през тази и следващата година благодарение на по-хлабавата парична политика и на отслабването на търговските напрежения. Те също така обещаха да следят последиците от коронавируса, допълва информацията Ройтерс.
МВФ очаква ръст на световната икономика тази година от 3.2% или с 0.1 на сто по-малко от предишната прогноза, която направи през януари.
Финансовите министри и централните банкери от Г-20 са изразили желание да се договорят за реформа на данъчното облагане на дигиталния сектор до края на тази година с цел увеличаване на данъците, които плащат големите корпорации.

Facebook logo
Бъдете с нас и във