Банкеръ Daily

Свят

Коронавирусът е върлувал в САЩ още през януари

Аутопсии на двама починали в Калифорния на 6 и 27 февруари доказват, че са станали жертви на коронавируса, седмици преди първите официално обявени смъртни случаи в Съединените щати.

Според известното досега за болестта, това означава, че патогенът е започнал да се разпространява на американска земя между началото и средата на януари. Така реалният брой на жертвите може да е много над обявените 46 хиляди, предаде БНТ.

Моделите за разпространение на патогена в САЩ ще трябва да се пренастроят към много по-ранна дата, отбелязват учени от Станфорд.

Досега за първа жертва на вируса се смяташе мъж, завърнал се от Ухан и починал в щата Вашингтон на 26 февруари. Той сам е подал сигнал на властите, след като развил симптоми.

Здравните власти в Санта Клара, където са извършени новите аутопсии, още не знаят как са се заразили двамата пациенти и дали са пътували зад граница. Така се оказва, че вирусът вече е присъствал в страната, когато компетентните органи са определяли риска за обществото като "малък".

Очаква се в Санта Клара да бъдат потвърдени още смъртни случаи, причинени от вируса.

По-рано тестовите критерии са се ограничавали само до пътувалите в чужбина и развилите специфични симптоми.

САЩ са отчели 1738 нови смъртни случая от COVID-19 през изминалото денонощие, което е понижение спрямо предходното денонощие, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от Франс прес.

По този начин общият брой на починалите от коронавируса американци достига 46 583 от избухването на епидемията в страната. САЩ са държавата, дала най-много жертви в глобалната пандемия, допълва АФП.

Междувременно представители на здравните власти предупредиха, че през есента и зимата може да има втора вълна на епидемията, отбелязва ДПА.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във