Банкеръ Daily

Свят

Коронавирусът е смъртоносна заплаха за човекоподобните маймуни

Пандемията от коронавирус може да заличи популациите от шимпанзета, горили и орангутани, предупреждават водещи учени, съобщава изданието "Гардиън".

Най-близките ни живи роднини, които споделят около 98% от човешката ДНК, са податливи на хващане на респираторни заболявания от хората. Дори патогените, произвеждащи леки симптоми при хората, са били смъртоносни за големите маймуни в миналото. Фактът, че Covid-19 е фатален за някои хора, кара експертите да се опасяват, че вирусът може да се окаже пагубен за маймуните. Все още не се съобщава за маймуни, които са заразени с Covid-19, така че истинското въздействие не е известно. Но много маймуни вече са изложени на риск от изчезване поради унищожаване на горите и бракониерството. Ето защо изследователите казват, че затварянето на националните паркове, резервати и зоологически градини трябва да се обмисли сериозно.

Националните паркове в Конго и Руанда вече са затворени за туристи и изследователи, но решението никак не било лесно. Без човешко присъствие рискът от бракониерство се повишава. "Пандемията Covid-19 е критична ситуация за хората, здравето и икономиката ни", казва Томас Гилеспи от университета "Емори" в САЩ, водещ автор на писмо от 25 експерти, публикувано в списанието Nature.

"Но това също е потенциално ужасна ситуация за човекоподобните маймуни. Силно изложени на опасност са тези, които са застрашени от изчезване. Младите хора, които са по-малко изложени на риск от тежкото заболяване от Covid-19, са по-склонни да ходят в националните паркове на Африка и Азия, за да видят човекоподобни маймуни в природата. И ще е изключително трудно да се следи дали са заразени с Covid-19, тъй като може да нямат очевидни симптоми," казва още Гилеспи.

Изследвания през 2008 г. разкриха първите преки доказателства за предаване на вируса от хората към дивите маймуни. Оттогава разпространените човешки респираторни вируси причиняват смъртоносни огнища при маймуни, които са свикнали с хората.

През 2016 г. учените съобщават за предаването на човешки коронавирус на диви шимпанзета в Националния парк "Тай" в африканската държава Кот д'Ивоар. През 2017 г. Томас Гилеспи е съавтор на доклад, който показва, че 60% от над 500 вида примати в световен мащаб са застрашени от изчезване, а 75% имат намаляваща популация. Броят на оцелелите планински горили нараства, като около 1000 сега живеят в Демократична република Конго и Уганда, а видът е преместен от  графата "критично застрашен" в "застрашен". Това е единственият вид голям маймуна, за който се смята, че популяцията му нараства.

"Но последните плюсове могат бързо да изчезнат, ако коронавирусът ги атакува. Защитата е ключова в този критичен момент", казва Кат Лосън, мениджър по опазване на Африка в организацията WWF. Действие в защита на някои орангутани е например Центърът за рехабилитация на орангутани в Борнео, който затвори врати. От центъра, заявяват, че не могат да излагат застрашените орангутани на допълнителен риск.

Последните препоръки на Международния съюз за опазване на природата казват, че разстоянието между хората и големите маймуни трябва да се увеличи от 7м на 10м. Според тях на всеки болен или контактен с болни трябва да е забранено да посещава маймуни за поне 14 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във