Банкеръ Daily

Свят

Корбин не подкрепя призива на лейбъристите за нов референдум за Брексит

Лидерът на британските лейбъристи Джереми Корбин отказа да подкрепи идеята за втори референдум за запазване на членството на Великобритания в Европейския съюз. Корбин не прие призива на мнозинството от своите съпартийци за нов референдум, предаде британската агенция Прес Асосиейшън, цитирана от ТАСС.

Корбин не за първи път отхвърля тази идея, но последното проучване на общественото мнение показа, че близо три четвърти от неговите съпартийци са за свикване на втори референдум.

Отговаряйки на въпрос дали не е променил позицията си според новите условия, лидерът на британската опозиция каза: "Това, което ще направим, е да гласуваме против излизане без сделка (с ЕС за условията на Брексит) и против споразумението, което постигна (с Брюксел) Тереза Мей. Тя трябва да се върне в Брюксел и да каже, че то е неприемливо за Великобритания, а също да преразгледа формата на митническия съюз с ЕС за гарантиране на търговските връзки".

Според последното допитване с участието на над 1000 членове на Лейбъристката партия, извършено между 17 и 21 декември от социологическата агенция "ЮГав", 72-ма съпартийци на Корбин са подкрепили свикване на втори референдум за членството в ЕС. При това 23 на сто от запитаните смятат, че Корбин отказва публично да подкрепи тази идея по простата причина, че самият той е привърженик на излизане на страната от Евросъюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във