Банкеръ Daily

Свят

Корабът "Союз МС" полетя с първи в историята "киноекипаж"

Пилотираният космически кораб "Союз МС-19", на борда на който са космонавтът Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и кинорежисьорът Клим Шипенко, беше изведен в орбита, съобщиха от космодрума „Байконур“.

Скачването на ракета "Союз-2.1а", която беше изстреляна във вторник, с Международната космическа станция продължи около 3 часа и 17 минути. Тренировките за полета на актрисата и режисьора в Центъра за подготовка на космонавти бяха през месец май. През това време те са преминали техническа, физическа, психологическа и други видове подготовка. Актрисата и режисьорът летят към Международната космическа станция, за да заснемат част от космическата драма с работно заглавие „Повикване“ ("Вызов"). Филмът разказва за жена лекар, която лети в орбита за спасяване живота на космонавт. В снимките на филма ще вземат участие и руските космонавти - Шкаплеров, Олег Новицки и Пьотр Дубров. Лентата е съвместен проект на Роскосмос, Първи канал и на студията Yellow, Black and White. Това ще е първият художествен филм в историята на киното, чийто епизоди  ще бъдат заснети в космоса.

Този филм е част от научно-популярен проект. той ще включва още цикъл от документални филми за предприятията от ракетно-космическия отрасъл и специалистите, които участват в производството на ракетите-носители, космическите кораби, наземната космическа инфраструктура.

Целта на този проект е да се покаже, че полетите в космоса постепенно ще стават достъпни не само за профессионалисти, но и за все по-широк кръг желаещи.

Пересилд и Шипенко ще прекарат в орбита 12 дни и ще се върнат на Земята с кораба "Союз МС-18" заедно с космонавта Новицки, който от април е в Международната космическа станция. На 17 октомври Новицки ще се  върне на Земята, а Шкаплеров и Дубров ще останат на станцията още 174 дни.

Руските членове на екипажа на Международната космическа станция ще посрещнат пилотираните кораби "Союз МС-20" с космически туристи и "Союз МС-21" с космонавти, както и товарния кораб "Прогресс МС-18" и модула "Причал". Те ще направят и три излизания в открития космос, за да работят по интеграцията на многоцелевия лабораторен модул "Наука" към станцията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във