Банкеръ Daily

Свят

Коприненият път на Фон дер Лайен

Урсула и Хайко фон дер Лайен

Откакто Урсула фон дер Лайен бе утвърдена за следващ председател на Еврокомисията, тя влезе във фокуса на медиите. Под лупа бе изследвана биографията й - това, че баща й е известен политик, седемте й деца, преориентирането й от медицина към политика на 40-годишна възраст, трудното й пребиваване начело на германското военно министерство. Съпругът й Хайко фон дер Лайен, чието фамилно име тя носи, остана по-встрани от медийното внимание, но все пак е любопитен пътят, изминат от благородническия му род.

Фамилията Фон дер Лайен е една от многото, които са станали аристократи не благодарение на храбростта и мечовете на предците си, а на добрия им бизнес нюх - в техния случай като производители и търговци на коприна. През 18-и век те установяват мащабно производство на коприна в град Крефелд, днес почти на границата на Германия с Холандия. В своя апогей фамилията доставя коприна на повечето европейски кралски дворове и аристократични династии.

Първият известен член на фамилията е Петер фон дер Лайен, чието име се споменава в регистър от 1579 г., а името й вероятно идва от селцето Лайе. През 1720-а и 1724-а поредният Петер фон дер Лайен и братята му Фридрих и Хайнрих основават в Крефелд фабрики за производство и боядисване на коприна и скоро за започват да конкурират утвърдените производители от Кьолн.

Къщата на Конрад фон дер Лайен в Крефелд, днес кметство

Самият пруски крал Фридрих Велики отсяда в къщата им след битката при Крефелд през 1758 г. През следващите години половината от населението на градчето, наброяващо 6000 жители, работи във фабриките на Фон дер Лайен. През 1786-а Фридрих Велики дава на братята Конрад, Фридрих и Йохан фон дер Лайен благородническа титла и по същото време, когато Джордж Вашингтон построява Белия дом във Вашингтон, Конрад издига за себе си подобна, но по-голяма къща в Крефелд, където днес се помещават кметството и общината.

Племенникът му Фридрих Хайнрих купува през 1803-а замъка Бльомерсхайм, а на следващата година там отсяда лично Наполеон. През 1813-а френският император удостоява Фридрих Хайнрих с титлата барон, потвърдена през 1816-а от пруския крал с името барон Фон дер Лайен цу Бльомерсхайм.

Замъкът Бльомерсхайм, управляван и днес от фамилията

През 1828-а работниците от фабриките на Фон дер Лайен вдигат бунт, който е потушен от хусарски полк. Събитието е описано от Карл Маркс като "първо работническо въстание в германската история".

Последният производител на коприна във фамилията е Густав Хайнрих фон дер Лайен цу Бльомерсхайм, след чиято смърт през 1857-а вдовицата му продава фамилните фабрики.

Професор Хайко фон дер Лайен, съпругът на новоизбраната председателка на Еврокомисията, обаче не е потомък на бароните, а на друго разклонение на рода. Той наследява лекарската професия от баща си и именно тя го свързва с бъдещата му съпруга. Завършил медицина в Хамбург, специализирал в Станфорд, днес той е преподавател по вътрешна медицина и експериментална кардиология в Медицинския университет в Хановер, където ръководи и Центъра за клинични изпитания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във