Банкеръ Daily

Свят

Контролирането на миграцията и границите ще е в центъра на австрийското председателство

Себастиан Курц

Австрия планира да използва ротационното си председателство на Европейския съюз през втората половина на годината за изместване на вниманието на съюза от презаселването на бежанците в ЕС към предотвратяване на нови вълни от мигранти, заяви днес канцлерът Себастиан Курц, цитиран от Ройтерс.

Курц управлява в коалиция с антиимигрантската Партия на свободата, което прави Австрия единствената западна страна в ЕС с крайнодясна партия в правителството си.

Виена поема ротационното председателство на ЕС от България на 1 юли и ще има думата при определяне на дневния ред на многобройните срещи между страните членки.

В ЕС има дълбоко разделение за имиграцията и страни като Полша и Унгария отказват да поемат своя дял от бежанци съгласно договорената система за презаселване. Твърдолинейният по отношение на имиграцията Курц обеща да използва добрите си връзки, най-вече с Унгария, за да сближи двете страни.

"Целта ни е съвсем ясна: В Европа не бива само да се спори за преразпределянето на бежанците, а най-сетне да се насочи вниманието върху гарантирането на сигурността на външните граници", каза Курц на пресконференция за представяне на приоритетите на австрийското председателство.

Унгария, Полша, Словакия и Чехия многократно отхвърлиха исканията на Брюксел и западните страни в ЕС да приемат стотици хиляди от пристигащите в ЕС от 2015 г. насам бежанци, преобладаващо мюсюлмани. Дълбоките разногласия подкопаха доверието между страните в блока и ослабиха неговото единство.

Австрия призоваваше източноевропейците да поемат своята част от бремето, но след идването на власт на Курц критикува дебата за квотите и призовава за нова система.

Преди известно време Курц заяви, че няма смисъл да се спори за сегашната квотна система, тъй като източноевропейските страни отказват да я приемат. Канцлерът се обяви в подкрепа на система, според която спасените в Средиземно море мигранти трябва да бъдат връщани в Африка, вместо да идват в Европа, и обеща да спре напълно незаконната имиграция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във