Банкеръ Daily

Свят

Консерваторите от ЕС се срещат в Будапеща заради семейните ценности

Унгарският премиер Виктор Орбан.

Консерватори се срещат в унгарската столица, за да обсъдят „демографията и семейните ценности“. Форумът започва в четвъртък, 23 септември. Целта на премиера Виктор Орбан е да циментира репутацията на Унгария като бастион на консерватизма в ЕС, съобщава АФП.

На срещата ще присъства и бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс. В двудневното събитие ще участват още държавните глави на Чехия, Полша, Словения и Сърбия, както и крайнодесният Ерик Земур, за когото се смята, че иска да се кандидатира за президент на Франция.

По-рано тази година Орбан обяви пакет от финансови стимули за увеличаване на раждаемостта, включително доживотно данъчно облекчение за жени с четири и повече деца.  На власт от 2010 г., Орбан се представя за „нелиберален“ защитник на „християнска Европа“ и често влиза в сблъсък с Брюксел заради своите антимигрантски и анти-ЛГБТ политики.

Миналата седмица унгарският премиер заяви, че срещата му с папа Франциск преди няколко дни го е насърчила да продължава да брани традиционното семейство. 

"Срещата ми даде голям стимул", каза Орбан за разговора си с папата при необичайно краткото му, продължило едва 7 часа посещение в Унгария. "Светият отец даде да се разбере, че борбата, която водим в защита на семейството, е най-важната битка за бъдещето на Европа", подчерта унгарският премиер пред общественото радио.

Миналата година Унгария промени дефиницията за семейство в конституцията, за да забрани на практика осиновяването на деца от еднополови двойки - поредна победа за консерваторите, която обаче бе осъдена от правозащитниците.

На последния форум през 2019 г. Орбан заяви пред политици, религиозни фигури и дипломати, че миграцията допринася за „изтласкване на населението“, използвайки термин от крайнодесните среди.

За първи път проведена през 2015 г., т.нар. Демографска среща в Будапеща се организира на всеки две години с цел да осъди миграцията и да призове християнските двойки да имат повече деца.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във