Банкеръ Daily

Свят

Консерваторите на Мей се разбраха за подкрепа от юнионистите

Фостър и Мей

Министър-председателката на Великобритания Тереза Мей постигна договореност с лидерката на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) на Северна Ирландия Арлин Фостър за парламентарна подкрепа на правителството на малцинството на Консервативната партия.

В замяна на оказаната подкрепа Северна Ирландия ще получи допълнително 1 млрд. паунда (1,1 млрд. евро) от британското правителство. "Приветстваме тази финансова помощ от 1 млрд. паунда в рамките на следващите две години", каза Фостър след срещата си с Мей.

Говорител на премиера потвърди пред АФП, че е постигнато споразумение за подкрепа от страна на юнионистите, без обаче да дава повече подробности.

Фостър от своя страна посочи, че изпитва "удоволствие" от постигнатото разбирателство, докато Мей заяви, че консерваторите и ДЮП "споделят много общи ценности", определяйки договореността между тях като "много добра".

Консерваторите имат 317 места в 650-местния парламент след предсрочните парламентарни избори от 8 юни, на които те загубиха минималното си мнозинство. С това те се нуждаят от десетимата депутати юнионисти, за да могат да управляват.

Преговорите между двете политически сили започнаха незабавно след вота. Възможността за споразумение между партията на Мей и крайно консервативната ДЮП предизвика изненада във Великобритания, тъй като юнионистката партия е против еднополовите бракове и абортите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във