Банкеръ Daily

Свят

Консервативните кръгове в ХДС поискаха оставката на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел

Консервативните кръгове в германския Християндемократически съюз поискаха оставката на канцлера Ангела Меркел. Управлението на страната трябва да бъде поето веднага от лидера на партията Анегрет Крамп-Каренбауер, настояха те в открит призив и прогнозираха скорошно разпадане на управляващата коалиция и предсрочни избори в Германия, съобщи БНР.

"Съюз за ценности" е група от силно консервативни членове на ХДС в Германия със силно влияние в партията. Техният председател Александър Мич се обърна с отворено писмо към канцлера Меркел, искайки предсрочната й оставка. "За ХДС ще е най-добре Меркел да се оттегли от поста си и възможно най-бързо да го предаде на лидера на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер", заявява той. Само тогава Германия може да се сдобие с нов политически кабинет, който да промени миграционната и икономическата политика на страната.

Според Мич това е неминуемо, тъй като голямата коалиция няма да издържи мандата си докрай и ще се разпадне. "Най-късно след местните избори в източната част на Германия социалдемократите ще напуснат коалицията. ХДС трябва да е подготвен за това", смята Мич.

Дискусията за изтегляне от коалицията бе подета още в петък от членове на Социалдемократическата партия. 

"Има обещания, които сме поели към избирателите. Не може да бягаме от тях", бе реакцията пък на ХДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във