Банкеръ Daily

Свят

Консервативната партия води на регионалните избори във Великобритания

Управляващата Консервативна партия във Великобритания уверено води на регионалните избори, които се проведоха в четвъртък. Това показват резултатите от преброяването на гласовете в 81 от 143 общински, местни и регионални съвети в Англия.

В сравнение с изборите през 2016 година партията на торите, чийто лидер е премиерът Борис Джонсън, е получила 156 допълнителни места в местното управление на различните нива (има общо 1321). Тогава лейбъристите, които са в опозиция от 2010 година, загубиха 187 мандат (има 814). Партията "Либерални демократи" към момента е загубила 25 мандата (има 243). Партията на зелените обаче е получила допълнителни 49 мандата (общо 75).

При най-мащабните за последните 48 години регионални избори  се решава съдбата на 5 хиляди места в местните органи на управление.

Към момента торите имат болшинство в 35 съвета (с шест повече спрямо 2016 година), а лейбъристите - в 31, губейки контрола над четири. В един съвет болшинството е за партия "Либерални демократи", а в 14 няма явен лидер или болшинството е в ръцете на други партии.

Английските политически коментатори отбелязват, че първите от началото на пандемиято от COVID-19 избори в страната ще бъдат своего рода оценка на действията на правителството на Джонсън в борбата с инфекцията.

Провалът на лейбъристите, претърпели  поражение и на парламентарните изборе през 2019 година, прави още по-болезнен този факт, още повече че  на регионални избори в кралството много често побеждава именно опозицията. По такъв начин британците се опитват "да уравновесят" политическата система, вливайки нова кръв в редиците на партиите, оказали се аутсайдери на предходните парламентарни избори.

Но смяната на ръководството и стъпката встрани от радикалния политически курс не помогнаха на Лейбъристската партия да си върне загубените точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във