Банкеръ Daily

На срещата на външните министри на Г-20

"Консенсус" за разведряване между Блинкън и Ван И

По време на днешната си среща на индонезийския остров Бали китайският външен министър Ван И и неговият колега от САЩ Антъни Блинкън са стигнали до "консенсус" за разведряване на отношенията между двете суперсили, отбеляза правителството на Китай в съобщение за разговора, цитирано от Франс прес.

"Въз основа на реципрочност и взаимни изгоди двете страни постигнаха консенсус да положат усилия съвместната китайско-американска работна група да постигне повече резултати", заяви министерството на външните работи на Китай.

Подкрепата на Китай за войната на Русия срещу Украйна влошава допълнително американско-китайските отношения, които и без това са обтегнати по много други въпроси, е заявил държавният секретар на САЩ на китайския външен министър Ван И по време на срещата им днес на индонезийския остров Бали, продължила пет часа, предаде АП.

След срещата, състояла се ден след заседанието на външните министри на страните от Г-20, Блинкън каза пред репортери, че е трудно да бъдеш неутрален в конфликт, в който има явен агресор. Но според него, даже и това да е възможно, едва ли поведението на Китай е неутрално. Всяка държава, включително Китай, ще претърпи загуби, ако международният ред бъде подкопаван.

Блинкън подчерта, че Русия е била изолирана по време на министерската среща на Двайсетте и е останала самотна, докато повечето участници са се обявили срещу войната в Украйна. По думите на държавния секретар мнозина министри са отбягвали да контактуват пряко с руския си колега Сергей Лавров, който е напуснал срещата преждевременно, вероятно защото не е харесвал какво чува.

Facebook logo
Бъдете с нас и във