Банкеръ Daily

Свят

Конгресът на САЩ прие законопроект за недопускане на Русия до Г-7

Камарата на представителите на американския Конгрес прие законопроект за недопускане на Русия до участие в срещите на Групата на седемте най-развити западни държави Г-7 и възстановяване на формата Г-8 с участието на Руската федерация, предаде ТАСС.

Документът предвижда забрана вашингтонската администрация да използва федерални средства за "подкрепа или съдействие на участието на Русия на заседанията на Г-7 и възстановяване на Г-8 с участието на Руската федерация". 

Според законопроекта тази мярка ще престане да действа едва когато държавният секретар на САЩ и директорът на националното разузнаване, при наличието на необходимите основания, ще могат да уверят законодателите, че "Русия е прекратила всякаква намеса в избори в САЩ и други държави от Г-7, държави от НАТО и ЕС", изцяло изпълнява задълженията си в рамките на Минските споразумения, "прекратила е незаконната окупация на Крим, Южна Осетия и Абхазия" и "е извела войските и въоръженията си от Приднестровието".

Сега законопроектът трябва да бъде обсъден от горната камара на Конгреса - Сената, където републиканците имат мнозинство. Ако бъде утвърден, текстът трябва да бъде подписан от държавния глава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във