Банкеръ Daily

Свят

Конгресът на САЩ прие закон в защита на уйгурите в Китай

Камарата на представителите в американския Конгрес одобри с почти пълно мнозинство законопроект за оказване на натиск върху Китай заради жестоките репресии над уйгурското мюсюлманско малцинство в далечния Запад на страната, предаде Асошиейтед прес.

По-рано подобен законопроект беше приет и във връзка с нарушенията срещу правата на човека в Хонконг и той разгневи китайското правителство.

Законопроектът за човешките права на уйгурите, който вече бе одобрен в Сената, беше приет в Камарата с 407 на 1 гласа. Той осъжда държането на над 1 милион уйгури, казахи и представители на други малцинства в т.нар. лагери за превъзпитание, където те са подложени на политическа индоктринация, мъчения, побои и лишаване от храна, и където им е отнета религиозната и езикова свобода.

Законопроектът изисква Държавният департамент да даде оценка дали да бъдат наложени санкции на висши китайски представители заради ролята им в репресиите в Синдзянския автономен район.

Китай заяви днес, че САЩ ще трябва да платят цената за това, предадоха световните агенции.

"Мислите ли, че ще останем безразлични, ако американските действия вредят на интересите на Китай? Смятам, че за всяка грешна дума или всяко грешно действие, трябва да се плати цена. Онези, които са направили тази грешка, трябва да платят цената", заяви говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин.

Тя подчерта, че приемането на законопроекта ще засегне двустранното сътрудничество във важни области, както и напредъкът на китайско-американските търговски преговори.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във